ANSVSA va intensifica controalele in 12 judete exportatoare de animale vii catre Turcia

ANSVSA va intensifica controalele in 12 judete exportatoare de animale vii catre Turcia


Programul de masuri aprobat de Guvern, prin memorandum, privind organizarea in regim de siguranta si securitate alimentara a exporturilor de animale vii si produse de origine animala catre Republica Turcia prevede intensificarea controalelor la unitatile exportatoare din 12 judete, dar si in laboratoare, a declarat purtatorul de cuvant al Executivului, Mihai Constantin, intr-o conferinta de presa, la Palatul Victoria, sustinuta alaturi de presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Alexandru Bociu.

Seful ANSVSA a punctat ca deschiderea pietei de export de animale vii catre Turcia reprezinta o noua realizare in sprijinul fermierilor din Romania, decisa in cadrul vizitei oficiale pe care premierul Marcel Ciolacu a efectuat-o la inceputul saptamanii la Ankara.

 

"Este o noua realizare pentru fermierii din Romania. (...) Reusim sa deschidem o noua piata. Spun acest lucru pentru ca in ultima perioada avem doua noi piete deschise de export pentru crescatorii de ovine, bovine si caprine - Maroc, Algeria. In urma vizitei din Turcia, reusim sa deschidem exportul de ovine, bovine si caprine catre Republica Turcia. (...) In anul 2018, au fost suspendate exporturile catre Turcia. Dupa auditul efectuat de catre serviciile sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor din Turcia in anul 2023 am avut un feedback foarte pozitiv, dar redeschiderea exportului a intarziat sa apara. (...) Este o piata foarte buna pentru fermierii din Romania", a declarat Bociu.

 

Potrivit acestuia, din discutiile purtate a rezultat ca Turcia are nevoie de aproximativ 1.000.000 de capete de ovine din import.

 

"Romania are un efectiv de aproximativ 10 milioane de capete de ovine. Suntem pe primul loc in Europa atat din punct de vedere calitativ si cantitativ. Reusim sa devenim competitivi pentru ca se deschid noi si noi piete de export", a afirmat el.

 

"Avem si ceva masuri care sunt implementate in perioada imediat urmatoare, pentru ca pe teritoriul Romaniei evolueaza scrapia, este o boala contagioasa, avem 12 judete indemne, de aceea tot ceea ce inseamna export de animale catre Turcia se va efectua doar din aceste judete", a transmis Alexandru Bociu.



Poti fi interesat si de