ANSVSA solicita sprijin pentru dezvoltarea strategiei privind controlul pestei porcine

ANSVSA solicita sprijin pentru dezvoltarea strategiei privind controlul pestei porcine


Imbunatatirea anchetelor epidemiologice si a procedurii de acordare a despagubirilor in cazul pestei porcine africane (PPA) au fost printre temele principale de discutie abordate in cadrul misiunii de asistenta tehnica a Comisiei Europene pentru PPA, desfasurata in Romania in perioada 16 - 20 mai 2022.

Potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), autoritatea a solicitat Comisiei Europene sprijin pentru dezvoltarea strategiei pentru controlul pestei porcine africane (PPA) in Romania, prin acordarea de asistenta tehnica si stiintifica.

 

'Pe baza expertizei lor epidemiologice si practice, expertii Comisiei Europene au impartasit din experienta lor privind efectuarea si analiza anchetelor epidemiologice, instruind, astfel, medicii veterinari oficiali care vor coordona efectuarea anchetelor epidemiologice la nivel local. Pe parcursul desfasurarii misiunii, au fost detaliate obiectivele strategice, actiunile specifice si lectiile invatate, in vederea adaptarii acestor masuri la realitatea din tara noastra', se mentioneaza in comunicatul autoritatii.

 

Scopul acestor discutii a fost acela de a imbunatati situatia epidemiologica sub raportul PPA, astfel incat sa se poata initia demersurile pentru regionalizarea teritoriului Romaniei, situatie care sa permita reluarea comertului intracomunitar cu porci si produse din carne de porc.

 

De asemenea, un alt subiect abordat cu acest prilej a fost imbunatatirea procedurii de despagubire si stabilire a pretului de piata pe categorii de animale si categorii de productie, context in care s-au purtat discutii tehnice cu expertii Comisiei Europene din Bulgaria si Lituania, state cu sistem de crestere al porcilor asemanator Romaniei.

 

Misiunea de asistenta tehnica PPA s-a desfasurat in cadrul initiativei Better Training for Safer Food (BTSF), echipa misiunii fiind formata din 3 experti ai Comisiei Europene: Dr.Klaus Depner (Friedrich-Loeffler-Institut) din Germania, dr. Paulius Busauskas - reprezentant al Autoritatii Competente din Lituania si dr.Tsviatko Alexandrov - reprezentant al Autoritatii Competente Autoritate din Bulgaria.

 

Din partea Romaniei a participat o delegatie condusa de presedintele institutiei, dr. Alexandru Bociu, din care au facut parte vicepresedintele dr. Laszlo Nagy Csutak, specialisti de la nivel central, din cadrul Laboratorului National de Referinta si din 8 judete reprezentative pentru evolutia PPA.

 

De asemenea, au fost invitati reprezentanti ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, ai Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor si ai industriei de crestere a porcului.



Poti fi interesat si de