ANSVSA solicita intarirea masurilor de prevenire a aparitiei gripei aviare
Miercuri, 08 Decembrie 2021
Miercuri, 08 Decembrie 2021
In cadrul unei videconferinte organizate cu structurile teritoriale, au fost analizate noile informatii privind evolutia acestei boli la nivel european si a fost dispusa aplicarea mai multor masuri.
Astfel, trebuie monitorizat in permanenta status de sanatate la pasari domestice si salbatice pe intreg teritoriul Romaniei iar orice suspiciune va fi notificata in regim de urgenta DSVSA-urilor judetene si ANSVSA, precizeaza institutia.
Totodata, au fost solicitate instituiri de protocoale de colaborare cu o serie de institutii implicate in observarea, supravegherea si monitorizarea pasarilor salbatice, respectiv societati ornitologice, Asociatia Biosfera Delta Dunarii, asociatii de vanatoare etc.
ANSVSA recomanda, totodata, o atentie deosebita si o inasprire a controalelor transporturilor intracomunitare cu pasari vii si oua de incubat provenite din tarile unde au evoluat focare de influenta aviara in ultima perioada. De asemenea, pe intreg teritoriul Romaniei, in cazul exploatatiilor comerciale de pasari autorizate/inregistrate sanitar veterinar cu sistem de crestere si exploatare a pasarilor free-range si ecologic, s-a dispus ca toate pasarile sa fie tinute inchise in adaposturi fara acces la luciuri de apa sau alte amenajari hidrologice si fara a avea contact cu pasarile salbatice.
"In vederea prevenirii introducerii in Romania a gripei aviare inalt patogene, este interzisa orice intrare pe teritoriul national a transporturilor de pasari pentru sacrificare din Uniunea Europeana care provin din zone de protectie sau supraveghere", subliniaza sursa citata.
Potrivit ANSVSA, focarele de gripa aviara inalt patogena (HPAI) au cunoscut o crestere fulminanta in lunile noiembrie si decembrie in Italia (128 de focare), Polonia (33 de focare) si Ungaria (28 de focare). Alte state membre care au notificat confirmarea de noi focare de gripa aviara inalt patogena, sunt Bulgaria (4 focare), Cehia (10 focare), Croatia (2 focare), Germania (23 de focare), Danemarca (1 focar), Estonia (1 focar), Franta (1 focar), Irlanda (3 focare), Olanda (6 focare), Norvegia (2 focare) si Slovacia (2 focare).
In acest context epidemiologic alarmant, Comisia Europeana (CE) a transmis o notificare catre toate statele membre prin care avertizeaza cu privire la severitatea preconizata pentru acest nou val HPAI in care H5N1 este subtipul cel mai adesea identificat, in special la populatiile de pasari salbatice aflate in migratia de toamna.
La noi in tara, in luna decembrie a fost confirmat un nou caz de influenta aviara inalt patogena, subtipul H5N1, identificat la o lebada de vara, gasita moarta in zona lacului Fortuna, judetul Tulcea.
Pana la aceasta data nu a fost depistata prezenta virusului influentei aviare in exploatatii de pasari, precizeaza institutia.
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a dispus intensificarea masurilor de supraveghere la nivel national, pentru evitarea aparitiei de noi focare, in cazul in care se suspecteaza sau confirma in mod oficial prezenta gripei aviare la pasarile salbatice.
La nivelul unitatii de abatorizare trebuie sa existe facilitati adecvate de spalare si dezinfectie a mijloacelor auto ce transporta pasarile, precum si a custilor in care acestea sunt transportate, astfel incat dupa descarcare acestea sa nu paraseasca incinta abatorului decat dupa dezinfectie.
"In cazul crescatorilor de pasari din gospodariile populatiei, ANSVSA recomanda respectarea urmatoarele masuri: separarea in cadrul gospodariei a ratelor si gastelor de alte pasari domestice; evitarea cresterii pasarilor domestice in aer liber, acestea fiind tinute inchise obligatoriu in spatii special amenajate; atunci cand acest lucru nu este posibil, hranirea si adaparea pasarilor se va realiza intr-o zona acoperita la care nu pot avea acces pasarile salbatice; interzicerea adaparii pasarilor domestice cu apa din rezervoarele de apa de suprafata accesibile pasarilor salbatice; evitarea intrarii mai multor persoane, in zona de exploatare a pasarilor domestice, miscarile limitandu-se la o singura persoana (proprietarul exploatatiei); prevenirea contactului cu alte specii de mamifere, inclusiv rozatoare si alte animale de companie; aplicarea unor masuri suplimentare de evitare a introducerii/diseminarii unei eventuale infectii prin folosirea unei incaltaminte diferita in spatiul de exploatare a pasarilor domestice sau a unui amplasament special amenajat pentru dezinfectia incaltamintei; prevenirea oricarui contact direct si indirect intre pasarile salbatice vii, in special cele de apa si pasarile domestice si alte pasari, in special ratele si gastele. Astfel, va trebui limitat pe cat posibil accesul tuturor pasarilor domestice si pasarilor salbatice captive la luciuri de apa, lacuri, balti, rauri si orice alta amenajare hidrologica artificiala sau naturala, se arata in comunicatul citat.
Toate cazurile de imbolnavire sau mortalitate la pasarile din orice specie sau la mamifere din curtea proprie vor fi anuntate, fara intarziere, medicului veterinar de libera practica imputernicit. Cadavrele de pasari si mamifere, descoperite in locuri publice, se anunta, fara intarziere, medicului veterinar de libera practica imputernicit sau Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.
Situatia epidemiologica din Romania, in contextul influentei aviare, este monitorizata permanent de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si structurile subordonate de la nivel local.
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...
Institutia Prefectului Salaj a precizat ca Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a adoptat,...