ANSVSA si EFSA continua campania Safe2Eat, despre siguranta alimentara pe intelesul consumatorilor
Joi, 09 Mai 2024
Joi, 09 Mai 2024
Campania se afla la a patra editie in Uniunea Europeana, s-a derulat in anii anteriori sub numele de EUChooseSafeFood si are ca scop constientizarea sigurantei alimentare in randul cetatenilor Europei.
Anul acesta, campania isi extinde aria de acoperire la 18 tari. Printre cele participante in 2024 se numara, alaturi de Romania, Cehia, Ungaria, Grecia, Estonia, Croatia, Italia, Letonia, Cipru, Slovenia, Spania, Luxemburg, Slovacia, Austria, Polonia, Portugalia, Irlanda si Macedonia de Nord.
In Romania, campania se desfasoara in colaborare cu partenerul national al EFSA, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
Cercetarile efectuate de EFSA impreuna cu IPSOS in 2023 au aratat ca aproape 70 % dintre europeni isi exprima interesul pentru siguranta alimentara. Cu toate acestea, aproximativ 60 % considera ca informatiile privind siguranta alimentara sunt prea tehnice si dificil de inteles. Ca raspuns, aceasta noua editie isi propune sa comunice premisele stiintifice ale sigurantei alimentare din Uniunea Europeana intr-un mod clar, precis, usor de inteles si nealarmist. Obiectivul este de a permite cetatenilor sa ia decizii bine informate cu privire la consumul sanatos si sigur de alimente.
Sub sloganul #Safe2EatEU (care se refera in engleza la consumul sigur de mancare in Uniunea Europeana), campania continua sa se concentreze pe educarea cetatenilor cu privire la diferite aspecte ca bolile de origine alimentara, tehnicile adecvate de manipulare a alimentelor, importanta citirii etichetelor si promovarea practicilor de reducere a risipei alimentare.
Campania subliniaza, de asemenea, importanta unei diete echilibrate, siguranta suplimentelor alimentare si necesitatea de a fundamenta stiintific mentiunile referitoare la sanatate de pe etichete. In plus, urmareste cresterea gradului de constientizare cu privire la siguranta aditivilor alimentari si a alimentelor noi, precum si cu privire la posibila prezenta a alergenilor alimentari.
„In intreaga Europa, in fiecare zi, cetatenii aleg ce sa cumpere si ce sa manance, luand in considerare diversi factori, cum ar fi costul, gustul, durabilitatea sau originea alimentelor. Datorita standardelor inalte de siguranta alimentara din UE, acestia pot fi siguri ca, indiferent de alegerile lor, alimentele pe care le cumpara si le consuma sunt sigure. Campania #EUSafe2Eat isi propune sa faca legatura intre stiinta sigurantei alimentare si alimentele care ajung pe masa noastra permitand oamenilor sa ia decizii cu incredere in privinta alimentelor", a declarat Bernhard Url, directorul executiv al EFSA.
Cetatenii sunt incurajati sa viziteze site-ul web pentru a obtine informatii complete despre subiecte legate de siguranta alimentara si sa descarce setul de instrumente al campaniei, unde vor gasi resurse disponibile in diferite limbi.
In fiecare zi, se fac nenumarate alegeri alimentare, iar factorii care influenteaza aceste alegeri pot varia de la un consumator la altul. Costul si gustul sunt cei mai importanti factori in deciziile consumatorilor in materie de alimentatie, cu 54% si, respectiv, 51%, urmati de siguranta alimentara si originea alimentelor, ambele cu 46%, dupa cum indica „Eurobarometrul 2022 privind siguranta alimentara in UE”.
Aproximativ patru din zece persoane declara ca este important continutul nutritional, in timp ce 16 % indica impactul asupra mediului si a climei, iar 15% spun ca etica si convingerile proprii le determina alegerile.
Cele 3 domenii cheie ale campaniei
- Practici alimentare sigure – normele europene, internationale si nationale, sustinute de dovezi stiintifice, asigura siguranta alimentara de la ferma la masa. Sunt oferite sfaturi pentru manipularea si depozitarea hranei, citirea etichetelor si gatitul alimentelor in conditii de siguranta, sustinute de cele mai recente descoperiri stiintifice, pentru a le permite consumatorilor sa faca alegeri in cunostinta de cauza.
- Alimentatia si sanatatea dumneavoastra – O alimentatie variata, care sa includa ingrediente proaspete alaturi de alimente procesate, contribuie la sanatatea generala. Uneori, sunt necesare alimente cu beneficii suplimentare pentru sanatate sau suplimente alimentare, iar campania va clarifica nevoile nutritionale si considerentele de sanatate, pe premise stiintifice.
- Ce contine mancarea dumneavoastra – Reglementarile europene asigura siguranta ingredientelor alimentare, inclusiv a aditivilor si aromelor. Campania se va concentra pe explicarea motivelor pentru care aditivii alimentari si alimentele noi sunt sigure. In plus, va evidentia modul in care produsele care contin alergeni alimentari trebuie sa fie etichetate explicit.
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...
Institutia Prefectului Salaj a precizat ca Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a adoptat,...