ANSVSA negociaza reducerea perioadei de carantina pentru animalele exportate in mai multe tari
Luni, 03 Aprilie 2023
Luni, 03 Aprilie 2023
"Iordania reprezinta unul dintre partenerii foarte importanti ai crescatorilor de ovine din Romania, pentru ca anual acolo ajunge un numar important de ovine si vorbim de ordinul sutelor de mii. Noi am solicitat inca din cursul anului trecut o reducere a perioadei de carantina de la 28 la 14 zile si am obtinut o reducere initiala de 21 de zile, dar urmare a discutiilor pe care le-am avut din punct de vedere tehnic cu domnul ministru al Agriculturii din Iordania (Khaled Al-Hneifat n.r.), care a fost prezent in Romania, in perioada 13-16 martie 2023, am obtinut promisiunea de a reduce perioada de carantina de la 21 la 14 zile, iar 14 zile este cea mai scurta perioada care poate fi obtinuta. De ce este importanta aceasta reducere a perioadei de carantina? In primul rand din punct de vedere economic, pentru ca atunci cand un efectiv important de animale ramane o perioada mai scurta in fermele de carantina, respectiv in centrele de colectare a ovinelor de unde pleaca apoi in Iordania, si costurile agentilor economici din Romania sunt mai mici", a precizat vicepresedintele ANSVSA.
Oleleu afirma ca aceasta reusita cu Iordania poate sa ofere Romaniei posibilitatea de a redeschide discutiile si cu alte state, unde exista perioade destul de lungi de carantina in centrele de colectare, respectiv perioada maxima de 28 de zile.
"Arabia Saudita este o alta destinatie de unde asteptam un raspuns, tot asa pentru o reducere a perioadei de carantina. Apoi in Emiratele Arabe Unite, Iran, unde ne dorim tot o reducere la 14 zile. Este foarte important sa reusim in cat mai multe tari. Pe de o parte, acolo unde nu avem in momentul de fata certificatele sanitare veterinare agreate, ele trebuie sa fie agreate, iar ANSVSA a facut demersurile in absolut toate tarile unde ar exista potential de export. Urmeaza sa primim si din partea celorlalte tari atat deschiderea cat si reducerea perioadei de carantina, acolo unde avem deja stabilita perioada", a explicat reprezentantul Autoritatii.
In opinia sa, Israel este o alta tara unde Romania exporta bovine, ovine si caprine vii, insa se afla intr-o faza destul de avansata pentru exportul carnii de animale rezultate in urma sacrificarii in unitatile din tara noastra.
"Am oferit garantiile necesare, au fost si vizite in teritoriu la cateva unitati de abatorizare, astfel incat agentii economici din Romania sa poata pune pe piata Israelului carne rezultata in urma sacrificarii in unitatile autohtone, respectiv carne de bovina si carne de ovina. De altfel, acest deziderat noi il avem si pentru alte tari, pornind si de la aspecte legate de bunastarea animalelor in timpul transportului, dar si de la traditia pe care unele tari o au si care prefera un anumit tip de sacrificare si intr-un anumit termen. De aceea este imposibil sa intri, cel putin intr-o perioada relativ scurta, cu carne obtinuta in Romania, urmare a sacrificarilor de animale. Suntem destul de avansati pe acest subiect cu serviciile sanitare veterinare din Israel si ne dorim ca in cursul anului 2023 sa reusim ca animale sacrificate in Romania sa faca obiectul punerii pe piata din Israel a carnii sub diferite forme, fie ca vorbim de carne in carcasa sau carne transata sau conditionata in anumite feluri", a subliniat Ioan Oleleu.
Rolul serviciilor sanitare veterinare nationale este de a garanta toate conditiile care sunt agreate cu tarile unde urmeaza sa plece animalele, iar pentru fiecare tara sunt agreate certificate sanitare veterinare de transport, precum si analizele care se fac in Romania, avand in vedere ca ANSVSA, autoritatea competenta in domeniu, trebuie sa garanteze sanatatea animalelor care pleaca de la noi in alte tari.
"Analizele care se fac la noi sunt recunoscute in tarile respective, pentru ca la nivel national reteaua de laboratoare aflata in subordinea ANSVSA este una foarte dezvoltata, printre cele mai dezvoltate la nivel european, si in fiecare an am sustinut din punct de vedere financiar dezvoltarea laboratoarelor, asa cum am facut si in acest an", a mai spus el.
Potrivit sursei citate, partea iordaniana a fost convinsa, cu ocazia vizitei efectuate in Romania, sa reduca perioada de carantina si datorita prezentarii din punct de vedere tehnic a programului strategic de monitorizare a bolilor in Romania, prezentare realizata la Institutul de Diagnostic si Sanatate Animalelor (IDSA).
"Acestea au convins foarte mult partea iordaniana, in frunte cu ministrul Agriculturii, in ceea ce priveste soliditatea procesului de supraveghere a starii de sanatate a animalelor la nivel national. Numarul mare de analize si capacitatea analitica pe care o are Romania au fost un factor foarte important. De asemenea, a contat si numarul mare de specialisti implicati in tot acest proces de supraveghere si mai ales profesionalismul si certificarile internationale ale personalului care lucreaza atat in laboratoarele Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), cat si ale personalului care asigura supravegherea acestor exploatatii", a transmis vicepresedintele Autoritatii.
Oleleu a precizat ca ministrul iordanian al Agriculturii a propus organizarea unor sesiuni de instruire in domeniul sanitar veterinar pentru medicii veterinari iordanieni in cadrul IDSA sau la nivelul DSVSA-urilor, acesta fiind "un proces sustinut pe componenta financiara si de catre ministrul Agriculturii din Romania, Petre Daea".
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...
Institutia Prefectului Salaj a precizat ca Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a adoptat,...