ANSVSA negociaza in Iordania conditiile pentru exportul de ovine. Ciobanii au protestat la Bucuresti

ANSVSA negociaza in Iordania conditiile pentru exportul de ovine. Ciobanii au protestat la Bucuresti


O delegatie a Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), condusa de presedintele acesteia, Alexandru Bociu, efectueaza o vizita de lucru la Amman, Regatul Hasemit al Iordaniei, in perioada 21-25 septembrie, pentru a discuta aspecte legate de situatia epidemiologica a pestei micilor rumegatoare si de a stabili conditiile necesare pentru exportul de ovine.

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, autoritatea a fost intr-un dialog constant cu partenerii internationali, oferind asigurari ca masurile de eradicare, preventie si control epidemiologic vor permite continuarea comertului fara riscuri, protejand, astfel, interesele economice ale Romaniei.

 

"Aceasta delegatie, organizata in cadrul unui parteneriat public-privat, reflecta colaborarea stransa dintre autoritati si sectorul privat. Reprezentantii crescatorilor de ovine vor avea ocazia sa participe la intalniri cu oameni de afaceri iordanieni, contribuind la consolidarea relatiilor economice si comerciale si la cresterea exporturilor de animale vii", se scrie in comunicat.

 

ANSVSA mentine un dialog permanent cu omologii din tarile partenere, oferind garantii ca exporturile vor continua fara intreruperi. Eforturile sustinute ale ANSVSA si ale partenerilor guvernamentali subliniaza angajamentul Romaniei de a proteja sanatatea animalelor si de a sprijini comertul international, asigurand in acelasi timp dezvoltarea si competitivitatea sectorului agricol romanesc pe piata globala, precizeaza sursa citata.

 

In acest timp, cateva sute de crescatori de ovine, organizati pe retelele de socializare, au participat luni la un protest autorizat in Piata Victoriei si in Piata Izvor din Capitala. Asociatiile oierilor nu au comunicat inca nimic despre acest protest. In motivarea solicitarii pentru protest, ciobanii invoca problemele care au aparut in ferme din cauza Pestei Rumegatoarelor Mici (PRM)si cer oprirea sacrificarii animalelor. De asemenea, ciobanii sunt nemultumiti de modul in care au gestionat autoritatile situatia.

 

Conform ultimelor date anuntate de ANSVSA, Romania avea active la data de 20 septembrie un numar de 27 de focare de pesta rumegatoarelor mici (PRM).



Poti fi interesat si de