ANSVSA negociaza demararea exportului de carcase de ovine catre mai multe tari arabe

ANSVSA negociaza demararea exportului de carcase de ovine catre mai multe tari arabe


Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) negociaza, in aceasta perioada, cu oficiali din mai multe tari arabe demararea, in cel mai scurt timp, a exportului de carcase de ovine, se arata intr-un comunicat al institutiei remis sambata seara Agerpres.

ansvsa-oi1Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) negociaza, in aceasta perioada, cu oficiali din mai multe tari arabe demararea, in cel mai scurt timp, a exportului de carcase de ovine, se arata intr-un comunicat al institutiei remis sambata seara Agerpres.


'Exportul de animale in tari terte nu a fost restrictionat de catre ANSVSA, ci de catre anumite state (Arabia Saudita, Iordania etc.). In aceasta perioada, ANSVSA negociaza cu oficiali din mai multe tari arabe demararea, in cel mai scurt timp, a exportului de carcase de ovine', precizeaza sursa citata.

Potrivit ANSVSA, comertul cu animale pe piata Uniunii Europene este permis, in conditiile respectarii reglementarilor specifice: animalele sa nu prezinte semne de boala, destinatia acestora este abatorizarea si este obtinut acordul serviciilor veterinare din respectivul stat membru.

In Romania, in urma evolutiei focarelor de 'Boala a limbii albastre' si a localizarii lor geografice, teritoriul tarii a fost impartit in zone de control (20 km in jurul focarelor) restul fiind zone de protectie.

Miscarea animalelor in interiorul acestor zone este permisa, intre zonele de control si cele de protectie, cu respectarea anumitor conditii. Aceste masuri vor fi mentinute pana cand se vor inregistra temperaturi medii de sub 10 grade Celsius, timp de 3 zile consecutiv, conditii in care insectele hematofage care transmit boala devin inactive, subliniaza autoritatea sanitara veterinara.

Primul caz de 'Boala limbii albastre' (Bluetongue) a fost diagnosticat, in Romania, in data de 22 august, in judetul Buzau. Aceasta boala este produsa de un virus care afecteaza rumegatoarele si se transmite doar prin intepatura unor insecte hematofage si nu prin contact direct intre animale. Boala nu se transmite la om prin contactul direct cu animalul bolnav.

Prevenirea bolii se face prin dezinsectii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala.

Proprietarii de animale au obligatia sa anunte imediat medicul veterinar de aparitia unor semne de boala la animale, a cazurilor de moarte suspecta sau despre taierile de necesitate.

Avand in vedere evolutia 'Bolii limbii albastre' pe teritoriul Romaniei si restrictiile asupra miscarii impuse animalelor din speciile receptive, ANSVSA a dispus, in cadrul planului de masuri pentru bluetongue, inchiderea tuturor targurilor de animale de pe teritoriul tarii, pana in data de 5 octombrie 2014.



Poti fi interesat si de