ANSVSA incepe controalele pentru siguranta alimentelor inaintea Sarbatorilor de Paste

ANSVSA incepe controalele pentru siguranta alimentelor inaintea Sarbatorilor de Paste


Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a demarat la nivel national controalele tematice specifice Sarbatorilor Pascale, pentru a asigura cetatenilor un comert cu alimente sigure si a preveni aparitia de toxiinfectii alimentare.

"Controalele urmaresc verificarea respectarii conditiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor din toate pietele agro-alimentare, abatoarele si centrele de sacrificare cu activitate temporara, unitatile de transare a carnii, unitati de procesare si depozitare a alimentelor de origine animala si nonanimala, precum si din unitatile de vanzare cu amanuntul (carmangerii, macelarii, unitati de alimentatie publica, pizzerii, cantine, unitati tip catering, cofetarii, patiserii, laboratoare de cofetarie/patiserie, pensiuni turistice, unitati de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare etc)", se arata intr-un comunicat al ANSVSA.

 

Fiecare DSVSA judeteana/a Municipiului Bucuresti a stabilit un program de lucru pentru perioada 28 martie - 15 aprilie 2023 (premergatoare Sarbatorilor Pascale Catolice si Sarbatorilor Pascale Ortodoxe), in baza caruia medicii veterinari vor efectua controale si verificari asupra modului in care sunt respectate conditiile sanitare veterinare.

 

Astfel, in perioada 28 martie - 15 aprilie 2023 este asigurata permanenta activitatii prin programul prelungit la nivelul Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene/a Municipiului Bucuresti si circumscriptiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor oficiale (CSVSAO) teritoriale, inclusiv in zilele de sambata si duminica. La sediul acestora vor fi afisate programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil si numarul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli in domeniul sigurantei alimentelor.

 

Potrivit sursei citate, aceste informatii vor fi postate si pe site-ul fiecarei DSVSA judetene. De asemenea, in toate pietele agroalimentare si in alte locuri special amenajate, in care va fi valorificata carnea si celelalte produse de origine animala, de sezon, este asigurat necesarul de personal sanitar-veterinar si programul prelungit de activitate, inclusiv in zilele de sambata si duminica.

 

"Pentru eficientizarea acestor actiuni, medicii veterinari vor solicita in baza tematicilor de control comune si ori de cate ori considera necesar, sprijinul altor autoritati competente judetene sau locale (Primarii, Consilii Judetene, IPJ, Institutii ale Prefectului, ANAF, ANPC, MS etc.), in vederea organizarii unor actiuni comune de inspectie si control, in limita competentelor stabilite prin legislatia in vigoare si in baza protocoalelor de colaborare incheiate cu alte autoritati", se arata in comunicat.

 

Nu in ultimul rand, inspectorii DSVSA, in colaborare cu reprezentantii Inspectoratelor de Politie judetene si, respectiv, ai Municipiului Bucuresti, vor efectua controale in trafic asupra transporturilor de animale.

 

Functionarea locurilor de sacrificare a mieilor amenajate temporar este permisa numai in perioada 28 martie - 8 aprilie (premergatoare Pastelui Catolic), respectiv, in perioada 3-15 aprilie (premergatoare Pastelui Ortodox), intre orele 7:00 - 17:00.



Poti fi interesat si de