ANSVSA ia masuri pentru protejarea ovinelor si caprinelor impotriva variolei

ANSVSA ia masuri pentru protejarea ovinelor si caprinelor impotriva variolei


Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) anunta ca a dispus aplicarea imediata de masuri menite sa protejeze efectivele de rumegatoare mici din tara noastra de contaminare cu variola ovinelor si caprinelor, dupa confirmarea acestei boli in patru ferme de ovine din Spania, in regiunile Andaluzia si Castilia-La Mancha, si dupa notificarea de alte noi suspiciuni.

'In contextul in care tara noastra este libera de boala (fara aplicarea unui program de vaccinare), se aplica prevederile Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European si al Consiliului si actelor delegate, inclusiv cele care au drept scop identificarea, notificarea si raportarea precoce a oricarui simptom ce poate fi atribuit unui caz de boala. Astfel, masurile dispuse de ANSVSA privesc: informarea medicilor veterinari cu atributii specifice, a operatorilor economici si a tuturor persoanelor implicate in activitatea de comert cu rumegatoare, privind situatia epidemiologica din Spania; instruirea medicilor veterinari cu privire la recunoasterea semnelor clinice de boala, in conformitate cu specificatiile Organizatiei Mondiale pentru Sanatatea Animalelor (WOAH); instructiuni in teritoriu pentru monitorizarea starii de sanatate a animalelor introduse in Romania din Spania', se arata intr-un comunicat al institutiei.

 

Variola ovina si caprina este o boala infectioasa virala, notificabila obligatoriu la Comisia Europeana si la Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor, care afecteaza ovinele si caprinele si care poate avea un impact sever asupra populatiilor de animale in cauza si asupra profitabilitatii cresterii animalelor, cauzand perturbari ale circulatiei acestor animale si ale produselor provenite de la acestea, in interiorul Uniunii, precum si ale exporturilor catre tari terte.

 

Comisia Europeana a adoptat in data de 21 septembrie 2022, Decizia de punere in aplicare nr. 2022/1639 a Comisiei, privind anumite masuri de urgenta provizorii, referitoare la variola ovina si caprina in Spania.

 

In conformitate cu Regulamentul delegat (UE) 2020/687 a fost stabilita o zona de restrictii, care cuprinde zone de protectie si de supraveghere, in care se aplica masurile generale de control al bolilor prevazute in Regulamentul delegat (UE) 2020/687, pentru a preveni raspandirea bolii.

 

ANSVSA precizeaza ca Romania nu realizeaza activitati de comert intracomunitar sau de import cu animale din speciile receptive la variola ovina si caprina si nici cu produse sau cu subproduse provenite de la acestea, din tari care nu au statut de tara libera de boala fara vaccinare.

 

Variola ovinelor si variola caprinelor evolueaza endemic in Africa, la nord de Ecuator, Orientul Mijlociu, Turcia si unele parti ale Asiei, fiind considerate boli exotice pentru Uniunea Europeana (UE), cu toate ca au fost inregistrate focare in Bulgaria (2013) si in Grecia (2016).



Poti fi interesat si de