ANSVSA ia masuri pentru prevenirea febrei aftoase, dupa confirmarea unui focar in Germania
Marti, 14 Ianuarie 2025
Marti, 14 Ianuarie 2025
Potrivit unui comunicat al ANSVSA, Germania a notificat prin Sistemul Mondial de Informatii privind Sanatatea Animalelor (WAHIS) al Organizatiei Mondiale pentru Sanatatea Animalelor (WOAH), aparitia primului focar de febra aftoasa intr-o ferma de bivoli din landul Brandenburg, aflat in apropiere de Berlin. Boala a fost confirmata prin analizele efectuate de Institutul Friedrich Loeffler (FLI).
In acest context, ANSVSA a demarat informarea reprezentantii principalelor asociatii de crescatori de bovine, porcine, ovine si caprine, subliniindu-se obligatia de a anunta medicul veterinar in cazul in care animalele prezinta modificari de comportament, semne de imbolnavire sau cazuri de mortalitate.
De asemenea, au fost realizate campanii de informare privind obligatia proprietarilor de animale de a notifica medicul veterinar in caz de modificari de comportament, imbolnavire sau mortalitate a animalelor. Aceste informari sunt distribuite prin materiale printate (afise, postere) care vor fi amplasate la circumscriptiile de libera practica, primarii, biserici si alte locatii publice.
Potrivit sursei citate, s-au intensificat controalele in trafic pentru a identifica transporturile neautorizate de animale, precum si supravegherea transporturilor de animale (bovine, porcine, ovine si caprine) din comertul intracomunitar, inclusiv prin analiza posibilitatii suspendarii acestora.
In ceea ce priveste operatorii economici care achizitioneaza bovine, porcine, ovine si caprine din Germania (Uniunea Europeana), acestia au fost informati ca sunt obligati sa prenotifice Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene inainte de orice achizitie. De asemenea, medicul veterinar va asista la debarcarea animalelor din mijlocul de transport si va efectua un examen clinic al acestora.
'Aceste masuri vor fi detaliate in cadrul intalnirilor organizate de catre Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene cu reprezentantii asociatiilor de crescatori si operatorilor economici implicati in comertul cu animale. ANSVSA a transmis instructiuni si note de serviciu catre teritoriu, iar aceste actiuni vor fi implementate prin organizarea de intalniri cu toti actorii implicati', precizeaza autoritatea in comunicat.
Scopul acestor intalniri este de informa medicii veterinari, operatorii economici si alte persoane implicate in comertul cu rumegatoare si suine, de a intensifica supravegherea pasiva si de a instrui medicii veterinari pentru a recunoaste semnele clinice ale febrei aftoase, conform ghidurilor Organizatiei Mondiale de Sanatate Animala (WOAH).
ANSVSA solicita operatorilor economici din Romania care activeaza in domeniul comertului cu rumegatoare si suine sa acorde o atentie deosebita instructiunilor transmise prin DSVSA judetene, pentru a proteja efectivele de animale de aceasta boala. In cazul in care exista orice suspiciune de febra aftoasa, ANSVSA recomanda notificarea imediata a DSVSA judetene.
Febra aftoasa este o boala infectioasa acuta, ce provoaca febra si formarea de vezicule cu lichid pe mucoasele bucale si pe membrele animalelor infectate. Boala este cauzata de un virus cu sapte serotipuri, fiecare avand aceleasi simptome. Perioada de incubatie variaza intre 24 de ore si zece zile, iar in mod obisnuit simptomele apar in trei pana la sase zile dupa infectie.
ANSVSA precizeaza ca, in Romania, exista un Program National de Supraveghere pentru febra aftoasa, parte a Programului de Supraveghere, Prevenire si Control al Bolilor la Animale, care include supravegherea activa si pasiva a animalelor din efectivele indigene si a celor provenite din comertul intracomunitar.
Daca in 2020 efectivele de porcine detinute de exploatatiile agricole erau de 3,577 milioane de c...
Finantarea va sprijini programele nationale, de stat si locale de pregatire si supraveghere, prec...
Astfel, in noiembrie 2024, au fost sacrificati 312.000 de porci, in scadere cu 9,03%, comparativ ...