ANSVSA face clarificari: Romania nu a importat “carne cu virus” din China

ANSVSA face clarificari: Romania nu a importat “carne cu virus” din China


Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) ii linisteste pe romani si infirma informatiile din mass-media potrivit carora in 26 de judete din tara a ajuns “carne cu virus” din China.

Carnea la care se facea referire nu era din China, ci a fost vorba de o reinterpretare eronata a unei comunicari mai vechi a ANSVSA despre carnea de pui ajunsa in Romania din zone in care evolua virusul gripei aviare in Ungaria.

 

Mai jos, comunicatul integral transmis de ANSVSA:

 

“Ca urmare a informatiilor eronate aparute in spatiul public, conform carora in tara noastra carne „cu virus din China” a fost depistata in 26 de judete din Romania, ANSVSA face urmatoarele precizari:

  1. Romania nu importa din China pasari vii sau produse ale acestora (carne, oua, preparate, semipreparate, etc).
  2. Stirea este o reluare si o reinterpretare, eronata, a unui comunicat de presa emis de ANSVSA in data de 20 ianuarie a acestui an, care facea referire la actiunile intreprinse de institutie pentru retragerea de la comercializare a unor produse din carne de pasare comercializate pe piata comuna europeana, provenite din UNGARIA.

http://www.ansvsa.ro/blog/actiunile-ansvsa-pentru-retragerea-de-la-comercializare-a-produselor-de-carne-de-pasare-din-ungaria-notificate-de-comisia-europeana/

  1. Gripa aviara - Avian Influenza, Avian Flu, Bird Flu - si nu „Asian Flu” (asa cum gresit s-a interpretat) este o afectiune virala, care afecteaza pasarile domestice si salbatice si sporadic poate infecta diverse specii de mamifere, printre care si omul.
  2. Serotipul H5N8 a fost diagnosticat pentru prima oara in anul 1983, in Irlanda. Conform notificarilor Organizatiei Mondiale pentru Sanatatea Animalelor (OIE), in anul 2019, gripa aviara H5N8 a fost diagnosticata in : Africa de Sud, Irac, Iran, Congo, Israel, Kuveit, Namibia, Nigeria. In anul 2020 gripa aviara H5N8 a fost diagnosticata in: R. Ceha, Germania, Ungaria, Polonia, Slovacia, Ucraina, Bulgaria, Romania, Nigeria, Africa de Sud, Israel. In ceea ce priveste evolutia gripei aviare in China, tot conform notificarilor OIE, in perioada 2019 - februarie 2020, s-au izolat urmatoarele subtipuri de virus gripal aviar: H5N6, H5N1, H5N2 si H5N5.
  3. Intr-un raport stiintific privind gripa aviara aprobat la 22 martie 2018, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) a precizat faptul ca nu au existat cazuri raportate de infectii la oameni cauzate de serotipul A(H5N8) sau de virusurile nou aparute A(H5N5) si A(H5N6).

 

Virusurile A(H5N8), A(H5N5) si A(H5N6) sunt considerate a fi in principal adaptate la speciile aviare, transmiterea acestora se poate realiza prin contactul, direct sau indirect, cu pasarile salbatice si/sau domestice purtatoare de virus, cadavre, dejectii, furaje contaminate, sau prin produsele si subprodusele provenite de la acestea.

 

Consideram ca prin difuzarea in spatiul public a unor astfel de informatii incorecte se genereaza o stare de panica nejustificata in randul populatiei si poate conduce la subminarea eforturilor autoritatilor statului pentru asigurarea unui comert civilizat cu produse alimentare sigure.”Poti fi interesat si de