ANSVSA da asigurari: Legea Porcului nu va interzice cresterea porcului in gospodarii
Joi, 16 Februarie 2023
Joi, 16 Februarie 2023
'Sper ca in curand vom avea Legea porcului, care a tinut mult timp spatiul public si chiar a creat stari emotionale avand in vedere ca se vorbea de interzicerea cresterii porcului in gospodaria populatiei. As vrea sa dau asigurari ca propunerea legislativa pe care o avem in acest moment - si sper ca in maximum 2-3 saptamani sa ajunga in plenul Parlamentului la vot - nu va interzice cresterea porcului in gospodaria populatiei, dar vor exista reglementari care vor ajuta la eradicarea pestei porcine africane din Romania', a sustinut Pale.
Acesta afirma ca aprobarea acestei legi este extrem de importanta deoarece odata cu aparitia pestei porcine africane 'cresterea porcului in Romania a fost pusa pe butuci', iar, pe de alta parte, Romania risca si sa nu mai primeasca din toamna acestui an cofinantare din partea Comisiei Europene pentru combaterea acestei boli.
'N-as vrea sa creez un orizont de asteptare, dar dupa ultimele discutii, cred ca si factorul decident a inteles ca avem nevoie de aceasta lege, intrucat avem notificare de la Comisia Europeana privind efectuarea unui audit in toamna acestui an si daca noi nu scoatem Legea porcului, nu mai primim niciun ban pentru combaterea pestei porcine africane si toate despagubirile vor fi facute de la bugetul de stat. In plus, nici nu mai iesim cu absolut nimic in afara', a explicat el.
In opinia sa, Legea porcului alaturi de Hotararea de Guvern pentru aprobarea masurilor de control si eradicarea pestei porcine africane in Romania vor ajuta la eradicarea bolii de pe teritoriul tarii, dar masurile vor sustine in continuare cresterea porcului in gospodarii.
'Am creat toate toate parghiile ca toti cei interesati de cresterea porcului sa fie prezenti pe piata. Nu se va interzice cresterea porcului in gospodaria populatiei, conform Legii porcului, dar se vor face reglementari. Este normal, si nu numai la porc, ca omul sa inteleaga ca animalele trebuie sa fie identificate. Identificarea este ca si asigurarea CASCO. Daca animalul este identificat si doamne fereste apare boala, este prima conditie ca sa se califice sa fie despagubit. Parerea mea personala: nu as da bani cetatenilor care nu au animalele identificate, deoarece creez o frustrare celuilalt cetatean care respecta regulile. Prin urmare, prima conditie pe care am pus-o a fost identificarea. Noi avem sistemul national de identificare si inregistrare a animalelor, dar a fost un ordin de presedinte ANSVSA care s-a modificat si acum este Ordinul 208/2023, care vine cu reglementari si pentru alte specii precum cervidee, ren si camelide, pentru ca iata au inceput sa apara si astfel de crescatorii si a trebuit sa venim cu completari', a mentionat vicepresedintele ANSVSA.
Potrivit acestuia, in momentul de fata cetatenii au numeroase posibilitati de a notifica medicul veterinar in legatura cu identificarea unui animal, astfel incat in termen de 7 zile acesta poate fi introdus in baza de date.
'Am dat posibilitatea ca medicul veterinar sa fie notificat prin mai multe metode, respectiv SMS, email, whatsapp, lucru care se vede in timp real si la directia veterinara. Si am lasat in continuare si posibilitatea olografa, daca oamenii nu au aceasta posibilitate sau nu stapanesc aceasta tehnologie. Astfel, se deplaseaza la dispensarul veterinar si medicul are un registru pe hartie unde ia act ca cetateanul respectiv vrea sa i se identifice purcelul, oaia, capra, vaca. In 7 zile medicul veterinar trebuie sa mearga la cetateanul respectiv, sa identifice animalul, dupa care il introduce in baza nationala de date. Aceste reguli au existat, nu descoperim acum apa calda, si chiar foarte multi cetateni le-au respectat', a subliniat oficialul ANSVSA.
O alta modificare importanta, care se va regasi in noua legislatie, vizeaza miscarea necontrolata a animalelor facuta de 'mijlocitorii de animale'. 'Pana acum, domnii mijlocitori aveau posibilitatea sa-si elibereze singuri documentul de miscare. Acel document de miscare se incarca pe statia de lucru a medicului veterinar. In acest moment, in Romania, nicio unitate administrativ-teritoriala nu duce lipsa de medic veterinar. Daca acum 3-4 ani de zile aveam aproape 350 de localitati fara asistenta veterinara, in acest moment in Romania, toate localitatile sunt acoperite cu medici veterinari, iar mijlocitorul de animale nu mai are dreptul sa-si elibereze acel document de miscare. El se elibereaza doar de serviciul veterinar si atunci am speranta ca aceasta miscare necontrolata a animalelor se va reduce', apreciaza specialistul ANSVSA.
De asemenea, intentiile specialistilor ANSVSA sunt de a modifica Legea 215 privind organizarea institutiei in asa fel incat sa poata fi confiscat mijlocul de transport, ca o masura suplimentara, atunci cand animale transportate sunt neidentificate.
In legatura cu numarul de porci care va putea fi crescut intr-o gospodarie taraneasca pentru consumul propriu nu pentru piata, vicepresedintele Autoritatii a spus ca in prezent discutiile sunt pentru un efectiv de 15 porci, insa crescatorii vor trebui sa respecte minime reguli de biosecuritate.
'Ca vor fi doi porci, ca vor fi 15 porci, daca nu respecta aceste reguli, nu avem sub control pesta porcina africana. Mai mult decat atat, noi recomandam ca la adapostul de animale sa aiba o tavita in care sa puna apa cu o substanta dezinfectanta, iar incaltamintea pe care o utilizeaza sa fie doar acolo. Ganditi-va ce s-a intamplat de cand am inceput sa ne spalam pe maini din cauza Covid, ca aproape am scapat de multe boli de alta natura. De asemenea, daca trecem la partea de impozite ar trebui sa gandim in felul urmator: daca mai multi platim impozite mici, atunci presiunea nu e atat de mare pe portofelul fiecaruia, dar din pacate sunt foarte putini care platesc. Ce vreau sa spun este ca tu, crescator, cu 4 membri in familie cresti 100 de porci pentru consum propriu, asta este o poveste pe care nu putem sa o vindem. Si atunci am dat posibilitatea prin Legea cooperatiei, pe gospodaria taraneasca, unde chiar mergem la 100 de porci, sa fie luat in evidenta sub alta legislatie, cu niste conditii minime de biosecuritate, respectiv imprejmuire, platforma de gunoi, si astfel animalele pot fi comercializate spre abatorizare, dar cei care cresc pentru consum propriu este specificat in lege ca este doar pentru familia dumnealui, nu pentru piata', a explicat reprezentantul ANSVSA.
Pe de alta parte, Danut Pale a transmis ca in perioada sarbatorilor medicii veterinari vor elibera documente specifice, daca respecta conditiile, astfel incat carnea de porc sau animalul sa poata fi transportate fara a exista pericolul de a fi confiscate.
'Traditiile vor fi respectate si de aceea am venit cu o nota de serviciu in preajma sarbatorilor, am trimis si un model de anexa, unde medicii veterinari de libera practica care fac examenul de trichina sa elibereze documentul in care era consemnata crotalia, marca de identificare, proprietarul, unde merge porcul, ca examenul de trichina care a fost facut este negativ, pentru ca nici noi nu dorim sa il opreasca pe traseu politia si sa-i confiste porcul. Noi, autoritatea, am luat in calcul toate aceste elemente, dar respectand si anumite reguli, sa nu difuzam boala. Mai mult decat atat, nu cred ca numai noi trebuie sa facem. De aceea fac apel si la crescatori si la celelalte autoritati sa fim foarte responsabili', a reiterat el.
Nu in ultimul rand, noua legislatie reglementeaza si aspectele privind mediul silvatic, astfel incat s-a luat in calcul si stimularea asociatiilor de vanatori (AGVPS) daca vor aduce cadavre de porci mistreti, cu sume de pana la 1.000 de lei.
Acesta a subliniat ca sunt tari din Europa care au scapat numai dupa zeci de ani de aceasta boala, iar Romania ar trebui sa invete din masurile pe care acestea le-au aplicat, in conditiile in care in prezent nu exista un vaccin specific pentru pesta porcina africana, desi se lucreaza la acest lucru in multe tari ale lumii.
'Cel mai mare profesor din lume pe studiul pestei porcine africane, care a impartasit din experienta sa conducerii ANSVSA, ne-a spus ca Spania, dupa 21 de ani a scapat de pesta porcina africana, dar de 21 de ori a desfacut sticla de sampanie, pentru ca la fiecare sticla a crezut ca a gasit solutia, ceea ce nu s-a intamplat. Din pacate, aceasta boala in acest moment nu are un vaccin specific, dar exista o colaborare intre firme de specialitate din Statele Unite ale Americii si Vietnam si se pare ca au gasit. Acelasi lucru se intampla si in Franta si in Spania, se fac studii, se incearca gasirea unui vaccin, dar pana atunci e bine sa respectam strict conditiile de biosecuritate', a mai adaugat vicepresedintele ANSVSA.
In acest context, el a reamintit ca s-a reusit recent, in premiera, salvarea unui numar de 37.000 de porci in cadrul unei exploatatii comerciale din judetul Timis prin izolarea virusului pestei porcine africane in cadrul focarului si uciderea unui numar mic de suine raportat la totalul capetelor existente. 'Trebuie sa recunosc ca cel care s-a aruncat in foc a fost vicepresedintele ANSVSA, Ioan Oleleu, care s-a deplasat la Timis si a abordat o alta modalitate de gestionare a pestei porcine africane. Cred ca echipa a stat mai bine de 2 saptamani de zile acolo, dar zi si noapte s-au facut dezinfectii riguroase, monitorizare, in fiecare zi faceau teste si dupa ce toate probele au iesit negative au luat decizia, au sacrificat, au neutralizat in jur de 5.400 de capete din hala cu probleme, iar pe celelalte le-a salvat - 37.000 de capete. Din punctul meu de vedere trebuie sa mergem sa discutam aceste aspecte la CE, pentru ca si biblia s-a schimbat, deci si regulamentul european trebuie modificat. Noi spunem tot timpul, asa spune regulamentul, dar tot regulamentul iti mai da niste derogari si atunci trebuie sa ai curaj sa-ti asumi, dar fac un apel si la alte institutii, sa monitorizeze, pentru ca asa e normal, dar sa nu aiba exces de zel', a mai spus el.
Primele cazuri de pesta porcina africana au aparut in Romania in anul 2017, iar in urmatorii ani focarele de pesta au inregistrat o explozie pe teritoriul Romaniei, in 2019 fiind un varf de 1.728 de focare.
'Daca in intervalul iulie-decembrie 2017 au fost 2 focare, in 2018 - 1.164 de focare, deci a fost o explozie, s-a dus catre Delta si de acolo lucrurile au degenerat: pasari, cadavre, si oameni care transportau si nu respectau absolut nimic. In 2019 au fost 1.728 de focare, in 2020 - 1.063 de focare, in 2021 - 1.660 de focare, iar in 2022 probabil ca oamenii au realizat ca doar prin respectarea unor reguli putem sa mai reducem din focarele de pesta porcina africana atat in fermele comerciale, cat si la populatie, s-au redus la 327. Pe ultima raportare de la Institutul de Diagnostic si Sanatatea Animala, in data de 10 februarie, aveam 24 de focare active, ceea ce inseamna ca e bine. Pot fi interpretari ca multe ferme nu mai populeaza, dar foarte multe focare erau la gospodarii ale populatiei, ceea ce inseamna ca si virusul si-a mai redus probabil din patogenitate, pentru ca el este foarte virulent la inceput cand intra, dupa care prin pasaje poate sa-si mai atenueze din virulenta. Deci noi credem ca si implicarea serviciilor veterinare si trezirea la realitate a altor institutii a dus la scaderea focarelor. In continuare monitorizam, tot timpul suntem conectati cu judetele, ii tinem in priza pentru ca realizam ca aceasta boala a cam devenit endemica, adica si-a cam gasit casa pe aici', a afirmat Danut Pale.
Ultimele date transmise de ANSVA arata ca numarul focarelor de pesta porcina africana (PPA) active in Romania era de 24, din care 23 la nivelul gospodariilor populatiei, iar unul intr-o exploatatie comerciala de porcine. Pana in prezent au fost stinse 5.952 de focare de pesta porcina africana.
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...
Institutia Prefectului Salaj a precizat ca Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a adoptat,...