ANSVSA a facut peste 100 de controale in sectorul avicol

ANSVSA a facut peste 100 de controale in sectorul avicol


Inspectorii sanitar-veterinari au efectuat, in perioada 18 - 22 ianuarie, 168 de controale la nivel national, care au vizat unitatile ce activeaza in sectorul avicol, unde s-au constatat o serie de deficiente care, insa, nu au impus aplicarea de sanctiuni.

Potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), au fost efectuate controale oficiale la: 23 de centre de ambalare oua, 67 de unitati de depozitare oua, carne de pasare, doua unitati de procesare oua, 12 unitati de procesare carne de pasare, patru unitati de transare carne de pasare, doua unitati de reambalare si 58 de unitati inregistrate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor care au receptionat carne de pasare, oua de la unitati autorizate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, provenite din schimburi intracomunitare/import (15 depozite alimentare, opt supermarketuri, 30 de magazine alimentare, patru carmangerii si o macelarie).

 

In urma acestor actiuni de control, au fost identificate deficiente care nu au impus, insa, aplicarea de masuri in conformitate cu legislatia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor in vigoare.

 

Printre deficientele constatate sunt: depozitul de produse finite igienizat necorespunzator si burduful din zona de livrare partial desprins la un centru de ambalare oua (judetul Calarasi); registrul privind evidenta intrarilor de produse din UE si tari terte nu este completat la zi, contractul expirat cu unitatea specializata de neutralizare SNCU la un depozit frigorific (judetul Hunedoara); nu sunt pastrate toate evidentele cu privire la monitorizarea temperaturilor in timpul transportului la un depozit frigorific (judetul Hunedoara); sterilizator care nu functiona in conditii corespunzatoare, paviment partial deteriorat in zona de receptie materie prima, zona destinata tratamentului termic igienizata necorespunzator, la o unitate de procesare carne de pasare (judetul Calarasi);

 

Din analizarea datelor transmise de catre DSVSA judetene si a Municipiului Bucuresti reiese faptul ca pe teritoriul Romaniei au fost derulate schimburi intracomunitare cu carne de pasare si oua, care au avut ca tara de origine state membre ale Uniunii Europene (Austria, Polonia, Ungaria, Germania, Croatia, Cehia, Bulgaria, Slovacia, Italia Olanda si Danemarca), precum si din tari terte (Marea Britanie, Brazilia si Ucraina).

 

ANSVSA precizeaza ca actiunea de intensificare a controalelor oficiale in sectorul avicol, in contextul evolutiei la nivel international a gripei aviare inalt patogene, se va desfasura pe tot parcursul anului curent.



Poti fi interesat si de