ANSVSA: Un nou focar de grip? aviar? în Ungaria

ANSVSA: Un nou focar de grip? aviar? în Ungaria


Ungaria a notificat Comisia European?, în 18 ianuarie, cu privire la apari?ia unui focar primar de grip? aviar? înalt patogen?, subtipul H5N1, situat la mai pu?in de 10 km de grani?a de vest a României, potrivit unui comunicat al Autorit??ii Na?ionale Sanitar? Veterinar? ?i pentru Siguran?a Alimentelor (ANSVSA).

"Focarul a fost confirmat într-o ferm? comercial? de ra?e, situat? lâng? localitatea Csengerujfalu din jude?ul Szabolcs-Szatmar-Bereg. Efectivul afectat este de 37.462 de p?s?ri. Autorit??ile maghiare au ini?iat m?surile de urgen??, înclusiv uciderea întregului efectiv de p?s?ri ?i implementarea conform? a zonelor de protec?ie (3 km) ?i supraveghere (10 km), aferente noului focar", se men?ioneaz? în comunicat.
Potrivit sursei citate, zona de supraveghere (10 km) stabilit? ca urmare a depist?rii acestui focar de grip? aviar? include 8 localit??i din jude?ul Satu Mare, respectiv Boghi?, Dom?ne?ti, Dacia, Dara, Doba, Oar, Paulian ?i Traian.
Prin urmare, Direc?ia Sanitar? Veterinar? ?i pentru Siguran?a Alimentelor (DSVSA) Satu-Mare a întreprins unele m?suri. Astfel, s-a întocmit un plan privind instituirea m?surilor din zona de supraveghere institut? în jurul focarului ?i s-a trimis la Centrul Local de Combatere a Bolilor spre aprobare. De asemenea, s-a dispus efectuarea recens?mântului ?i examinarea clinic? a p?s?rilor din exploata?iile cu palmipede, galinacee ?i altele.
În acest context, toate DSVSA (Direc?iile Sanitare Veterinare ?i pentru Siguran?a Alimentelor, n.r.) jude?ene vor transmite în regim de urgen?? c?tre to?i fermierii din industria avicol? instruc?iuni punctuale cu privire la respectarea cu stricte?e a procedurilor generale ?i specifice de biosecuritate.
"Acestea vizeaz? cu prec?dere activitatea de dezinfec?ie, precum ?i gestionarea substan?elor dezinfectante la nivelul dezinfectoarelor de înc?l??minte, de mâini ?i rutiere de la nivelul exploata?iei comerciale de p?s?ri, iar eficien?a ac?iunilor de decontaminare trebuie verificat? prin teste specifice cu rezultate conforme", se mai precizeaz? în comunicat.
Totodat?, reprezentan?ii ANSVSA sus?in c? trebuie acordat? o aten?ie special? punctelor cu un grad înalt de risc de p?trundere a virusului, respectiv: împrejmuirea continu?, dezinfectorul rutier (nu se va intra în exploata?ia comercial? înainte de dezinfec?ia ro?ilor, în special partea rulant? a lor, iar ulterior dezinfec?iei, mijlocul de transport va sta?iona pe perioada de contact prev?zut? în prospectul produsului utilizat), verificarea structural? ?i opera?ional? a filtrului sanitar, precum ?i a spa?iului SNCU ?i a spa?iului tampon de la intrarea în fiecare hal?/ad?post.
Potrivit ANSVSA, se va acorda aten?ie sporit? asupra unor puncte critice de biosecuritate la nivelul fermelor comerciale, precum ac?iunile de dezinfec?ie, dezinsec?ie ?i deratizare trebuie s? fie efectuate sub supravegherea medicului veterinar de liber? practic? împuternicit organizat în condi?iile legii, cu care proprietarul exploata?iei comerciale de p?s?ri a încheiat contract oficial, acestea fiind executate de c?tre o unitate autorizat? sanitar-veterinar sau de c?tre persoane atestate profesional s? execute acest tip de ac?iuni.
De asemenea, se va acorda aten?ie sporit? în ceea ce prive?te mi?carea persoanelor în exploata?iile comerciale de p?s?ri, care se va face în mod restrictiv, iar accesul vizitatorilor în zona de produc?ie a exploata?iilor comerciale de p?s?ri este permis numai dup? o perioad? de a?teptare de minimum 3 zile de la ultimul contact cu p?s?rile domestice ?i s?lbatice.
Totodat?, personalului angajat în cadrul exploata?iei comerciale de p?s?ri nu poate desf??ura activit??i similare în alte exploata?ii de p?s?ri, iar furajele trebuie s? provin? dintr-o unitate autorizat?/înregistrat? sanitar-veterinar ?i trebuie s? fie transportate în autovehicule special destinate ?i înregistrate sanitar-veterinar pentru acest scop.
Conform sursei citate, furajele trebuie depozitate în spa?ii sau containere închise sau ambalate astfel încât s? nu fie expuse accesului p?s?rilor s?lbatice, iar restul de furaje r?mase în hr?nitori sau în conductele de furajare nu trebuie s? fie utilizate la seria urm?toare de p?s?ri.
"În func?ie de evolu?ia epidemiologic? a bolii în Ungaria, ANSVSA va actualiza informa?iile ?i va impune, dup? caz, aplicarea de noi m?suri", se mai spune în comunicat.



Poti fi interesat si de