ANSVSA: Tot mai multi mistreti cu pesta porcina africana
Miercuri, 20 Februarie 2019
Miercuri, 20 Februarie 2019
Cele trei zone in care se impun masuri de combatere a PPA sunt fondurile de vanatoare nr. 2 Carvan, nr.12 Cochirleni si nr. 49 Dumbraveni, unde au fost declarate noi focare.
Conform sursei citate, pe cele trei fonduri de vanatoare, prezenta virusului pestei porcine africane a fost confirmata, in total, la sapte exemplare de mistreti, care au fost gasite moarte, pe teren.
Si in judetul Maramures, sapte localitati au intrat in carantina in urma depistarii unui focar de pesta porcina africana pe fondul de vanatoare din localitatea invecinata Hurezu din judetul Satu Mare, a anuntat, luni, directorul adjunct al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Maramures, Vasile Pop.
Este vorba despre localitatile Ciuta, Corni, Bicaz, Oarta de Sus, Ortata, Stremti si Odesti.
"Gospodarii din aceste localitati vor putea misca animale doar cu acceptul DSVSA Maramures. Pe Fondul de vanatoare 38 Oarta, vanatorii vor efectua actiuni intense de vanatoare si monitorizare a mistretilor. Este permisa doar vanatoarea la panda sau dibuire, pentru a nu disloca vanatul din areal. Persoanele care doresc sa cumpere sau sa vanda porci din zonele (...) mentionate sunt sfatuite sa informeze in prealabil medicul veterinar pentru a afla conditiile in care se pot face aceste miscari", a spus prefectul Vasile Pop.
Conform acestuia, au fost confirmate focare de pesta porcina africana la mistreti pe teritoriul judetelor Salaj si Satu Mare.
Doi mistreti care au fost impuscati, sambata, in timpul unei partide de vanatoare, au fost depistati cu pesta porcina africana, a anuntat in cadrul sedintei Centrului Local de Combatere a Bolilor, prefectul Dan Slincu.
Potrivit acestuia, la partida de vanatoare de pe raza comunei Ibanesti au fost ucisi zece mistreti, iar doi dintre acestia aveau pesta porcina.
"Avem iarasi doua focare secundare de pesta porcina africana la mistret in zona Ibanesti. Mai exact, sambata a fost organizata o vanatoare pe un fond de vanatoare din zona comunei Ibanesti, iar din cei zece porci mistreti recoltati, la doi s-a constatat de catre laboratorul de la Suceava pesta porcina africana", a afirmat Slincu.
Directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Botosani, Minodora Vasiliu, sustine ca toti mistretii vor fi ingropati, in zona fiind impus un plan de masuri de combatere a raspandirii bolii.
"Avand in vedere ca cei doi porci erau in contact cu ceilalti opt care au iesit negativ, asta inseamna ca toti vor fi ingropati intr-o groapa pe care am decis sa o constituim", a precizat sefa DSVSA.
Cazul de pesta porcina africana de la Ibanesti survine dupa ce, pe 20 ianuarie, a aparut un focar la un mistret gasit mort pe raza localitatii Alba din comuna Hudesti, iar pe 3 februarie boala a fost descoperita si la un exemplar gasit mort pe malul stang al Prutului, pe partea ucraineana.
Pesta Porcina Africana (PPA) evolueaza, in prezent, in 299 de localitati din 21 de judete, cu un numar de 1.131 de focare (dintre care 18 in exploatatii comerciale), iar in alte doua judete exista doar cazuri la mistreti, informeaza Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.
Potrivit sursei citate, in total au fost eliminati 365.197 de porci afectati de boala si exista 1.007 cazuri la mistreti.
ANSVA mentioneaza ca au fost stinse 20 de focare in judetul Satu Mare, doua focare in judetul Dambovita (dintre care unul intr-o exploatatie de tip A), cinci focare in judetul Buzau, trei focare in judetul Maramures, 42 de focare in judetul Braila (dintre care unul intr-o exploatatie comerciala), un focar in judetul Dolj, un focar in judetul Vrancea si sapte focare in judetul Bihor. Pana luni, 18 februarie 2019, au fost despagubiti 8.545 de proprietari, valoarea totala a platilor depasind 251,261 milioane de lei.
Prezenta virusului PPA in Romania a fost semnalata pentru prima oara pe 31 iulie 2017, in judetul Satu-Mare.
Specialistii veterinari reafirma ca orice suspiciune de boala trebuie anuntata imediat medicului veterinar sau DSVSA judeteana, iar pentru a impiedica raspandirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate si neutralizate, in timp ce proprietarii vor fi despagubiti de catre stat, in conditiile prevazute de legislatie.
ANSVSA a anuntat ca Romania a primit primele doua transe din grantul de 34,28 milioane de euro, reprezentand contributia financiara a Uniunii Europene (UE) pentru combaterea Pestei Porcine Africane (PPA). Astfel, prima transa, in valoare de 10 milioane de euro, a fost virata pe data de 13 decembrie 2018, iar cea de-a doua, de 3,9 milioane de euro, in data de 28 decembrie 2018.
Guvernul a aprobat Hotararea pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in ...
"Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in parteneriat cu Primaria Sectorului 4 si...
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...