ANSVSA: Sanatatea publica este pe primul loc; Puiul galben nu e vopsit cu Gallus

ANSVSA: Sanatatea publica este pe primul loc; Puiul galben nu e vopsit cu Gallus


Iesirile din spatiul public referitoare la siguranta produselor alimentare fara a astepta analizele de la laboratoare autorizate nu fac decat sa ne creeze o problema atat noua, cat si consumatorilor si industriei de crestere a pasarilor din Romania, considera vicepresedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Danut Pale.

Precizarile au fost facute in urma afirmatiilor presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, care avertiza intr-o postare pe Facebook asupra comercializarii unor pui de gaina 'ingalbeniti' pentru a parea mai sanatosi, dar 'impanati cu tulpini de salmonella periculoase'.

 

'Intr-adevar a creat o stare emotionala extraordinara, dar din pacate acestea sunt practicile. Puiul galben exista de cand a aparut pasarea pe pamant. In zona aceasta, de ceva timp, metoda de crestere s-a schimbat. Intr-adevar, se folosesc in retetele furajere atat pigmenti naturali pe care ii gasim in porumb si in lucerna, dar si dintre aceia sintetici care dau acea culoare galbena, dar care au fost aprobati de autoritatea de reglementare si sunt folositi in hrana pasarilor (...) Sunt lucruri reglementate, lucruri normale, probabil ca acum au descoperit unele institutii acest lucru. Daca stie (presedintele ANPC n.r.) ca exista acest pericol, avea posibilitatea, pentru ca este parte componenta a sistemului de alerta european, sa recolteze probe, sa ridice in acel sistem de alerta si atunci toate institutiile se sesizau, mai ales ANSVSA, si se trecea la un protocol foarte bine reglementat, cu blocarea produselor respective, cu controale de la ferma pana la la agentul economic care a pus in vanzare astfel de produse. Deci, din punctul nostru de vedere, lucrurile sunt foarte clare cum ar fi trebuit sa se procedeze, dar, repet, cred ca aceste iesiri fara sa asteptam analize de la laboratoare autorizate, cu niste lucruri concrete, nu fac decat sa ne creeze o problema atat noua, cat si o tema in randul consumatorilor si industriei noastre de crestere a pasarilor care, din fericire, este foarte bine dezvoltata', a explicat, miercuri, pentru Agerpres, vicepresedintele ANSVSA.

 

El a precizat ca Autoritatea Sanitara Veterinara a demarat in aceasta luna controale pe tot ce inseamna carne de pasare, atat din reteaua intracomunitara, cat si din tari terte. 'Mai mult decat atat, facem controale inclusiv in fermele noastre, pentru ca noi avem un program national de monitorizare a salmonellei cu autocontrol. De exemplu, in 2023, la un efectiv de aproape 600 de milioane de capete de pui s-au recoltat peste 20.000 de probe in autocontrol, controale oficiale. Avem prin programe guvernamentale, prin programele Comisiei, sunt despagubiri pe zona de salmonella la pasarea de oua, unde sunt programe cofinantate. Pentru Dumnezeu nu am descoperit apa calda acum', a comentat vicepresedintele ANSVSA.

 

Potrivit sursei citate, cele mai mari probeleme legate de salmonella la carnea de pasare au fost depistate pe zona schimburilor intracomunitare.

 

'In anul 2024, in urma analizei riscului din 2023, numarul de probe a crescut foarte mult. Avem programe care sunt reglementate pe regulamente europene, dar si programe nationale. Inca o data asiguram consumatorul ca ANSVSA, prin structura de laboratoare, prin intreaga retea, suntem peste 9.000 de medici veterinari, chiar ne dorim sa fim aparatorii sanatatii si chiar reusim acest lucru. Sanatatea publica este pe primul loc. Ar fi bine ca specialistul sa isi spuna cuvantul, chiar daca lucram in anumite institutii cu drept de control, dar nu suntem de profil, e bine sa nu ne miram cand vedem un pui galben, ca acela a fost vopsit cu vopseaua de oua Gallus. Deci, exclus asa ceva. Repet, in cazul in care se intampla si are cunostinte, v-am spus care sunt modalitatile de reactie, nu este de joaca', a concluzionat Pale.

 

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a anuntat ca a initiat controale in limita competentelor la toti producatorii care ofera acest tip de carne, respectiv cea denumita "carne de pui galben" sau " pui crescut cu porumb".



Poti fi interesat si de