ANSVSA: Risc foarte ridicat de crestere a numarului de focare de pesta porcina
Vineri, 09 Iulie 2021
Vineri, 09 Iulie 2021
'Riscul de crestere a numarului de focare (de PPA, n.r.) este unul foarte ridicat in aceasta perioada, datorita atat a temperaturilor, cat si a circulatiei porcilor si a circulatiei animalelor dintr-o zona in alta, circulatie necontrolata. (...) La aceasta ora, pe teritoriul Romaniei evolueaza sub 100 de focare, mai precis 95 de focare', a afirmat Robert Chioveanu.
Presedintele ANSVSA a mentionat ca in primele sase luni ale anului au fost aplicate amenzi in cuantum de 858.420 de lei in cadrul verificarilor efectuate pe subiectul pestei porcine africane.
'In perioada ianuarie 2021 - 30.06.2021 au fost efectuate un numar total de 18.782 de controale tematice in exploatatiile de porcine, fondurile cinegetice, controale in trafic, fiind aplicate un numar de 503 amenzi, in cuantum de 858.420 de lei, 1.603 avertismente, 20 de ordonante de inchidere a activitatii si fiind confiscate 263 de suine', a precizat Robert Chioveanu.
Presedintele ANSVSA a subliniat ca 22 de medici veterinari de libera practica au fost sanctionati pentru nerespectarea legislatiei in legatura cu combaterea pestei porcine africane.
'In urma acestor controale au fost sesizate institutiile abilitate in judete precum Vrancea, Arad, Maramures, Iasi, pentru operatorii economici care nu respectau regulile de biosecuritate. S-au dat sanctiuni si la medicii veterinari de libera-practica: au fost sanctionati 22 de medici veterinari de libera practica, pentru ca nu au respectat masurile si cerintele legislative', a aratat Robert Chioveanu.
Reprezentantul ANSVSA a atras atentia ca imposibilitatea legala a autoritatilor veterinare de a impune servicii de biosecuritate asupra gospodariilor populatiei, care detin aproximativ 2 milioane de porci, fac ca gospodariile populatiei sa ramana in continuare vulnerabile in fata virusului.
'Cei de la Comisia Europeana ne-au transmis raportul care a sintetizat auditul care a avut loc in perioada noiembrie 2020; raportul a precizat urmatoarele: autoritatea veterinara a inregistrat progrese semnificative din 2018 incoace, in special in domeniul inregistrarii unitatilor, al calitatii investigatiilor epidemiologice si al urmaririi din unitatile de focar. Imbunatatirea situatiei se remarca cel mai usor prin analiza evolutiei numarului de focare. Daca in septembrie 2019 erau 1.500 de focare active, la aceasta ora, pe teritoriul Romaniei evolueaza sub 100 de focare, mai precis 95 de focare. Expertii europeni au remarcat ca serviciile veterinare au inregistrat progrese semnificative in ceea ce priveste actualizarea datelor privind porcii din baza de date nationala. In acest moment, datele cu privire la dimensiunea si distributia gospodariilor populatiei care cresc porci au cea mai mare acuratete de la inceputul cartografierii lor. Aceste informatii sunt cu atat mai importante cu cat 50% din cele 4,1 milioane de capete de porci crescuti pe teritoriul Romaniei se afla in exploatatii non-profesionale, adica in gospodaria populatiei. Cu toate acestea, imposibilitatea legala a serviciilor veterinare de a impune servicii de biosecuritate asupra gospodariilor populatiei le fac pe acestea sa ramana in continuare vulnerabile in fata virusului', a declarat Robert Chioveanu.
In ceea ce priveste gripa aviara, presedintele ANSVSA a afirmat ca in momentul de fata in Romania nu exista nicio suspiciune de gripa aviara.
Robert Chioveanu a precizat ca in perioada aprilie - iunie 2021 au fost efectuate controale in 687 de exploatatii comerciale si in 3.612 mijloace de transport, in urma carora s-au aplicat 47 sanctiuni contraventionale, in valoare de 149.370 de lei, si 3 ordonante de suspendare a activitatii comerciale.
'Principalele neconformitati intalnite si constatate in urma controalelor au fost: certificate de sanatate pentru comercializarea pasarilor vii semnate de catre persoane care nu avea competenta in domeniu si nu erau parafate de medicul veterinar; comercializarea puilor zburati fara certificate de sanatate; neprezentarea agentilor constatatori a certificatelor sanitare veterinare pentru transportul de pasari, lista de distributie, avize inter-judetene pentru transport; transportul puilor de-o zi sau a pasarilor fara a detine acte de dezinfectie a mijloacelor de transport; nerespectarea conditiilor impuse de autoritatea sanitara veterinara in cazul transporturilor de pasari; vanzarea de pasari fara documente sanitare veterinare; transportul de pasari fara a detine documente sanitare veterinare obligatorii. (...) Ca si concluzie, pentru focarele de gripa aviara putem spune ca in momentul de fata ANSVSA colaboreaza cu Ministerul Mediului, cu Uniunea Crescatorilor de Pasari si suntem la curent cu situatia epidemiologica a gripei aviare in Europa si cu toate organismele internationale. In acest moment putem spune ca in Romania nu exista nicio suspiciune de gripa aviara', a subliniat presedintele ANSVSA.
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...