ANSVSA: Restrictiile impuse Romaniei vizeaza transportul animalelor din zonele afectate de pesta micilor rumegatoare
Miercuri, 19 Martie 2025

Miercuri, 19 Martie 2025
Aceasta masura nu afecteaza intreaga tara si nu impune o interdictie generala asupra exportului de ovine si caprine.
'In urma confirmarii unui focar de pesta a micilor rumegatoare in localitatea Gepiu, judetul Bihor, la data de 5 martie 2025, au fost stabilite zone de restrictie (protectie, supraveghere si suplimentare) pentru a limita raspandirea bolii. Astfel, restrictiile se aplica exclusiv transportului animalelor vii din judetele Bihor si Arad catre alte state membre ale Uniunii Europene. Aceasta masura nu afecteaza intreaga tara si nu impune o interdictie generala asupra exportului de ovine si caprine', precizeaza ANSVSA.
In urma publicarii in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a Deciziei de punere in aplicare (UE) 2025/525 a Comisiei, referitoare la anumite masuri de urgenta provizorii privind infectia cu virusul pestei micilor rumegatoare (PMR) in Romania, ANSVSA a transmis o serie de clarificari, respectiv exportul de ovine si caprine catre tarile terte, din afara Uniunii Europene, continua fara restrictii si nu este interzis.
'Majoritatea exporturilor Romaniei sunt directionate catre statele arabe precum Iordania, Arabia Saudita, Maroc, Algeria si Emiratele Arabe Unite etc, iar aceste livrari se desfasoara in continuare, conform cerintelor specifice fiecarei tari de destinatie', arata ANSVSA.
Potrivit sursei citate, Romania poate continua livrarile catre statele membre UE pentru carcase si carne de ovine si caprine, conform reglementarilor europene. 'Restrictiile impuse de Uniunea Europeana vizeaza doar transportul animalelor vii din anumite zone afectate de boala, fara a afecta schimburile comerciale cu produse de origine animala', subliniaza institutia in comunicat.
ANSVSA reaminteste crescatorilor de ovine si caprine, exportatorilor si fermierilor importanta respectarii instructiunilor si masurilor comunicate de autoritate. Pentru informatii oficiale si actualizate, se recomanda consultarea comunicarilor ANSVSA si a legislatiei europene aplicabile.
„Ingrijorarea crescatorilor de ovine este justificata, dar in acest in acest moment este ne...
Studiul evidentiaza tendintele care influenteaza piata HORECA: Millennials si Generatia Z se orie...
Dupa accederea Romaniei la Uniunea Europeana in 2007, numarul de sacrificari de suine a crescut c...