ANSVSA: Producatorii de produse din carne vor avea unde sa isi vanda marfa

ANSVSA: Producatorii de produse din carne vor avea unde sa isi vanda marfa


Producatorii vor putea vinde de sarbatori produse din carne de porc in toate pietele amenajate in zonele publice deschise, cu respectarea normelor sanitar-veterinare, a declarat presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Robert Chioveanu.

"Producatorii vor putea vinde atat produse de origine animala, si aici introducem si carnea de porc, cat si produse non-animale in toate pietele care functioneaza si unde sunt amenajate, in zonele publice deschise, cu respectarea normelor sanitar-veterinare. Sunt magazine special destinate si aici vorbim de macelarii, carmangerii, vorbim despre unitati care deservesc si pot comercializa produse de origine animala. Noi am dat instructiuni foarte clare pentru toti sefii din cadrul DSV judetene pentru ca aceste piete agroalimentare temporare sa fie organizate si deschise, iar activitatea de comercializare sa se desfasoare in conditii normale", a precizat Chioveanu, intr-o conferinta de presa, intrebat fiind unde vor putea gasi consumatorii carne de porc in perioada sarbatorilor de iarna si daca sunt reguli speciale pentru producatori in urma deciziei de inchidere a pietelor acoperite.

 

In ceea ce priveste situatia temporara de 30 de zile in care pietele acoperite vor fi inchise, seful ANSVA a mentionat ca administratorii de piete vor pune la dispozitia producatorilor si comerciantilor tarabe, tonete, chioscuri si vitrine frigorifice in functie de categoria de alimente comercializate.

 

"Vorbim de produse lactate, de produse din carne, de peste proaspat si produs din pescuit care sunt amplasate in zone deschise pentru comercianti care isi desfasoara activitatea in hale le sau spatiile inchise. Ei pot solicita si comercializa aceste produse cu respectarea criteriilor din regulament si asigurarea cerintelor specifice sigurantei alimentelor si toate aceste alimente sa provina de la producatori si sa aiba documentatia necesara din unitati inregistrate sau autorizate sanitar-veterinar", a explicat seful ANSVSA.

 

De asemenea, el a reamintit consumatorilor ca virusul Sars-Cov-2 nu poate fi transmis prin alimente.

 

"Vreau sa va reamintesc ceea ce am mai spus in mod public: alimentele nu pot transmite virusul Sars-Cov 2, alimentele nu sunt purtatoare de virusi si nu sunt cele care transmit virusul Sars-Cov-2", a sustinut Robert Chioveanu.



Poti fi interesat si de