ANSVSA: Nu am descoperit alimente sau furaje contaminate radioactiv
Marti, 29 August 2017
Marti, 29 August 2017
Rezultatele analizelor de laborator realizate pana la aceasta data de institutiile specializate infirma existenta unor produse alimentare sau furaje contaminate radioactiv, cu depasiri ale limitelor normale ale radioactivitatii, sau rezultate neconforme privind contaminarea cu metale grele, precizeaza reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
"In anul 2016 au fost realizate 7.381 de determinari de laborator pentru decelarea prezentei sau a nivelului de contaminanti (pesticide, micotoxine, metale grele), din care 1.384 de probe din produse alimentare au fost analizate pentru determinarea reziduurilor de metale grele si 2.658 de probe pentru masurarea nivelului de radioctivitate. Au fost analizate 73 de probe din conserve de peste, urmarindu-se determinarea urmatorilor parametri: histamina, plumb, cadmiu, mercur, staniu, precum si determinarea gradului de contaminare radioactiva cu Cs134 si Cs137..(...) Pana la aceasta data, rezultatele analizelor de laborator realizate de catre IISPV si de reteaua de laboratoare de la nivel national ale Autoritatii, din produse alimentare si din furaje (recoltate de pe teritoriul Romaniei sau importate din tari terte), infirma existenta unor produse alimentare sau furaje contaminate radioactiv, cu depasiri ale limitelor normale ale radioactivitatii, sau rezultate neconforme privind contaminarea cu metale grele", explica reprezentantii ANSVSA.
Potrivit acestora, in Romania, institutia competenta din punct de vedere analitic, pentru realizarea acestor tipuri de determinari, este Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara (IISPV), Laborator National de Referinta, aflat in subordinea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.
Pe langa IISPV, determinari pentru metale grele mai realizeaza si laboratoarele zonale desemnate, din cadrul DSVSA: Cluj, Constanta, Suceava, Prahova, Calarasi, iar pentru determinarea gradului de contaminare radioactiva mai lucreaza si laboratoarele institutiei din: Arad, Bacau, Bihor, Buzau, Calarasi, Constanta, Cluj, Ialomita, Iasi, Teleorman, Satu-Mare si Suceava.
De asemenea, anual, ANSVSA elaboreaza un Plan National de Control Reziduuri (cerinta a Uniunii Europene), plan care inainte de a fi implementat, este supus aprobarii Comisiei Europene.
"In ceea ce priveste masurarea nivelului radioactivitatii unor produse alimentare, determinarile se realizeaza in cadrul unui program de monitorizare permanenta, inclusiv al produselor agroalimentare cu provenienta Japonia si aria de pescuit Asia - Pacific (ca urmare a accidentului nuclear de la Fukushima) si al importurilor de produse agroalimentare provenind din tari care au fost expuse accidentului de la Cernobil. In cazul in care ar aparea un produs contaminat radioactiv, procedurile sunt clare si ele se aplica in Romania, de catre specialistii ANSVSA, asa cum se aplica in oricare dintre celelalte tari membre ale Uniunii Europene", se precizeaza in comunicat.
Conform sursei citate, acest tip de analize se realizeaza in mod curent, pentru diferite tipuri de produse alimentare: lapte, produse lactate, carne si produse din carne, peste si produse din pescuit, miere, furaje pentru animale, fructe de padure, ciuperci, apa utilizata in procesul tehnologic de fabricare al alimentelor si produse alimentare deshidratate.
Analizele se realizeaza in cadrul laboratoarelor ANSVSA, prin utilizarea de metode acreditate, conform cerintelor SR EN ISO/CEI 17025/2005, cu respectarea legislatiei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor.
Reprezentantii ANSVSA, mentioneaza astfel ca "prezentarea in spatiul public, de situatii si date, interpretate in maniera alarmista, fara a avea dovezi stiintifice care sa vina in sprijinul concluziilor la care s-a ajuns, omiterea (intentionata sau nu) a unor informatii cheie, nu este o actiune care sa vina in sprijinul consumatorilor sau de natura sa le protejeze interesele".
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...