ANSVSA: In Romania nu evolueaza pesta porcina africana si nici pesta porcina clasica

ANSVSA: In Romania nu evolueaza pesta porcina africana si nici pesta porcina clasica


Romania nu se confrunta cu pesta porcina africana si nici cu pesta porcina clasica, iar tara noastra nu a exportat produse din carne de porc in Elvetia din 2013 si pana in prezent, a precizat, miercuri, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.

ansvsa-pesta-porcina1Romania nu se confrunta cu pesta porcina africana si nici cu pesta porcina clasica, iar tara noastra nu a exportat produse din carne de porc in Elvetia din 2013 si pana in prezent, a precizat, miercuri, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.


Precizarile ANSVSA vin dupa ce in mass-media a aparut o stire conform careia Elvetia va interzice cu incepere de miercuri importul de porci vii si orice fel de carne de porc provenind din mai multe tari europene unde au fost depistate de curand cazuri de febra porcina africana, fiind vizate importurile din Bulgaria si Romania, precum si cele din anumite regiuni din Croatia si Letonia.

"Autoritatile elvetiene nu au facut altceva decat sa anunte implementarea, prin acte normative nationale, a legislatiei europene, respectiv a Deciziei CE nr. 764/2013. In consecinta, comertul continua in aceleasi conditii, Elvetia respectand prevederile stabilite de legislatia europeana. Comertul cu carne de porc si produse produse din carne de porc provenite din Romania este permis in Elvetia, asa cum este permis pe intreg teritoriul Uniunii Europene, cu respectarea conditiilor stipulate in Decizia CE nr. 764/2013", afirma ANSVSA.

Potrivit Autoritatii, comertul comunitar cu porcii vii din Romania nu este deocamdata permis, iar institutia ia toate masurile necesare pentru a indeplini cerintele necesare pentru deblocarea si a acestui tip de schimb comunitar. ANSVSA subliniaza ca Romania nu a exportat produse din carne de porc in Elvetia in anul 2013 si nici in acest an, pana in prezent.

"Reamintim ca ANSVSA Romania a luat masuri de prevenire a aparitie pestei porcine africane pe teritoriul tarii noastre, inca de la inceputul acestui an, masuri care sunt in continuare aplicate. Dintre acestea mentionam: informarea si instruirea serviciilor sanitare veterinare de la nivel national, prin structurile implicate in controlul bolilor, centrelor locale de combatere a bolilor, asociatiilor profesionale ale medicilor veterinari, cu privire la recunoasterea bolii si la masurile care trebuie aplicate in cazul aparitiei unei suspiciuni", spune ANSVSA.

O alta masura a constat in informarea fermierilor, operatorilor economici, a asociatiilor de crescatori de animale si a administratorilor fondurilor de vanatoare, carora li s-au distribuit materiale informative despre pesta porcina africana. De asemenea, ANSVSA a decis convocarea unei sedinte a Consiliului Stiintific pentru a supune analizei acestui for situatia creata de evolutia pestei porcine africane la porcii mistreti din Lituania si Polonia, in care s-a analizat strategia adoptata de ANSVSA pentru a preveni aparitia pe teritoriul national a pestei porcine africane, identificarea unor modalitatii de initiere a unui studiu entomologic privind prezenta pe teritoriul Romaniei a capuselor care au rolul de vector si rezervor pentru aceasta boala, dar si alte aspecte stiintifice si tehnice legate de masurile aplicate pentru protejarea tarii noastre impotriva unor boli ale animalelor.

Pentru mentinerea unui nivel ridicat de constientizare si de alerta timpurie in cazul unei suspiciuni de boala, a avut loc sedinta reunita a Grupurilor de lucru 'Sanatatea si bunastarea animalelor' si 'Carne si produse din carne', din cadrul Consiliului consultativ al ANSVSA, unde au fost prezentate subiecte legate de pesta porcina africana si de conduita aplicabila, incluzand mentinerea unui nivel ridicat de constientizare si de alerta timpurie in cazul unei suspiciuni de boala in randurile agentilor economici din industria carnii de porc, ale producatorilor de carne de porc, ale administratorilor paznicilor de vanatoare si vanatorilor etc.

Printre masuri se mai numara si demararea unei campanii de informare si educare privind pesta porcina africana si postarea pe pagina de web a institutiei a unor materiale informative referitoare la aceasta boala.

Romania nu s-a confruntat niciodata cu acest virus, care poate provoca pagube economice importante, desi nu este periculos pentru om. Virusul este diferit fata de cel al pestei porcine clasice pentru ca morbiditatea si mortalitatea in randul animalelor este mult mai mare si poate ajunge pana la 100%, dar mai ales pentru ca nu exista metode specifice de prevenire.

Potrivit specialistilor Autoritatii, transmiterea virusului care produce boala se face atat prin porcii domestici, daca virsul pleaca din exploatatii contaminate, cat si prin porcii mistreti. Mai exista si un alt vector de transmitere, o capusa specifica porcului, dar aceasta nu este prezenta pe teritoriul Romaniei.

"Riscul cel mai ridicat il reprezinta mistretii, iar cheia de reducerea pagubelor la minim, in caz de aparitie este detectia foarte timpurie si masurile aplicate rapid si eficace. Ne intereseaza sa constientizam populatia ca sa raporteze absolut toate mortalitatile in principal care se observa la porci si mistreti. Desi sezonul de vanatoare s-a terminat vrem sa ii avertizam pe vanatori ca in cazul in care virusul intra in populatia de mistreti, pericolul este sa ramana fara vanat", a declarat, la inceputul lunii martie, pentru Agerpres, Cristian Duicu, director general in ANSVSA.

La acel moment, erau diagnosticate si notificate focare de pesta porcina africana in Lituania, Polonia si in Rusia, dar exista un risc crescut pe Ucraina, din cauza evolutiilor politice din acea zona.



Poti fi interesat si de