ANSVSA: Fermierii trebuie sa asigure animalelor conditii de protectie impotriva frigului
Marti, 05 Decembrie 2023
Marti, 05 Decembrie 2023
"Pe fondul evolutiei unor fenomene meteorologice severe (temperaturi scazute, caderi masive de zapada), ANSVSA recomanda pentru crescatorii de animale asigurarea unui adapost corespunzator pentru animale, care sa poata oferi protectie fata de actiunea directa a frigului si zapezii", mentioneaza sursa citata.
Totodata, acestia trebuie sa asigure cantitati suficiente de apa si furaje corespunzatoare, atat cantitativ, cat si calitativ, precum si o buna functionare a echipamentelor de adapare si de furajare. Specialistii ANSVSA precizeaza ca trebuie acordata o deosebita atentie instalatiei de adapare, avand in vedere riscul de inghet al acesteia.
Acestia mai recomanda verificarea disponibilitatii echipamentelor de rezerva, in principal a generatoarelor de energie electric, in cazul fermelor comerciale.
"La orice modificare a starii de sanatate sau de bunastare a animalelor, precum si la aparitia unor modificari comportamentale, detinatorul are obligatia ca, pe langa masurile enumerate mai sus, sa anunte urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sanatate a animalelor din localitatea respectiva sau DSVSA local", se mai precizeaza in comunicat.
De asemenea, in cazul in care, din cauza intemperiilor se produc pagube care afecteaza bunastarea animalelor, proprietarii sunt obligati sa anunte de urgenta primaria sau DSVSA local, pentru a fi luate masurile necesare, mentioneaza sursa citata.
Pe de alta parte, ANSVSA recomanda pentru transportatorii de animale vii sa nu efectueze transporturi in conditii meteo cu temperaturi foarte scazute, vant puternic si caderi masive de zapada, decat daca este neaparat necesar.
"Transportatorii sunt obligati prin lege sa nu transporte animalele intr-un mod care le-ar putea provoca rani sau suferinte inutile. Inainte de a pleca la drum, se verifica daca exista conditii adecvate de microclimat in mijlocul de transport, hrana si sursa de apa potabila si daca acestea pot fi asigurate pe intreaga durata a transportului", se mai spune in document.
Acestia trebuie sa verifice traseul si alte aspecte legate de calatorie, inainte ca animalele sa fie incarcate in mijlocul de transport, astfel incat, dupa incarcarea acestora, plecarea sa se faca repede, pentru a micsora durata calatoriei.
Conform sursei citate, la temperaturi scazute, densitatea de incarcare a animalelor in mijlocul de transport va fi redusa cu cel putin 25% din capacitatea maxima de incarcare autorizata, in functie de specie, talie, varsta si stare fiziologica.
"In cazul in care calatoria nu incepe in cel mai scurt timp de la imbarcare, soferii trebuie sa aiba planuri de urgenta pentru a ingriji animalele, in functie de necesitati. Pentru calatorii de peste 8 ore, sistemele de ventilatie din vehicul trebuie sa fie capabile sa mentina temperatura de comfort termic in compartimentul animalelor", sustin reprezentantii autoritatii.
ANSVSA atrag atentia ca porcinele sunt foarte sensibile la temperaturile scazute.
"In cazul in care, in timpul calatoriei, temperatura ambientala coboara sub 0°C, este obligatoriu ca, mijlocul de transport sa fie dotat cu un mecanism de reglare a temperaturii. Bovinele sunt rezistente la temperaturi scazute cu conditia ca, in mijlocul de transport, sa nu existe curenti de aer rece. Ecvinele pot fi transportate si in situatia in care temperatura ambientala coboara sub -20° C, cu conditia ca mijloacele de transport sa fie dotate cu un mecanism de reglare a temperaturii. O atentie deosebita se acorda si vitezei de transport, numarului de opriri, precum si varstei animalelor transportate", mai arata documentul.
Potrivit ANSVSA, sistemul de ventilatie trebuie sa asigure distributia uniforma a aerului, iar autonomia lui trebuie sa fie de cel putin 4 ore, independent de functionarea motorului autovehiculului.
"Din cauza conditiilor meteorologice, exista riscul aparitiei stresului termic prin frig, motiv pentru care se impune inspectarea animalelor la intervale regulate in timpul calatoriei si, totodata, identificarea simptomelor acestora. Simptomele stresului de frig sunt: frisoane, horipilatie (se ridica parul/blana), ingramadire (pentru a conserva caldura), letargie si somnolenta, colaps", se mai spune in comunicat.
Pe de alta parte, conducerea Autoritatii a dispus DSVSA judetene sa intreprinda demersurile necesare pentru informarea fermierilor, unitatilor administrative locale, transportatorilor si altor detinatori de animale, cu privire la masurile specifice pentru asigurarea bunastarii animalelor in perioadele de iarna in care se inregistreaza conditii meteorologice severe si a responsabilitatile legale, care le revin in astfel de situatii.
In ceea ce priveste prevederile aplicabile administratiilor locale, consiliile locale trebuie sa se asigure ca exista posibilitati de colectare si neutralizare a deseurilor animaliere, recomanda ANSVSA.
"Conform prevederilor legale, Consiliile locale au obligatia ca, in adaposturile animalelor, sa asigure respectarea normelor de protectie a acestora, respectiv: cazarea, transportul si ingrijirea corespunzatoare a acestora", se mai precizeaza in comunicat.
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...
Institutia Prefectului Salaj a precizat ca Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a adoptat,...