ANSVSA: Derogare pentru micii crescatori pentru a vinde carne
Luni, 04 Ianuarie 2021
Luni, 04 Ianuarie 2021
Potrivit ANSVSA, statele membre pot sa acorde derogari, prin legislatia nationala, in cazul furnizarii directe de cantitati mici de carne de pasare de catre un producator, care are productie anuala de cel mult 10.000 de pasari, dupa cum prevede Regulamentul (UE) nr. 1308/2013.
"Comercializarea carnii de pasare in tara noastra se realizeaza cu respectarea legislatiei comunitare si a legislatiei nationale corespondente. In conformitate cu aceasta, carnea de pasare trebuie sa fie obtinuta in abatoare autorizate de catre ANSVSA", se arata in comunicatul autoritatii.
Flexibilitatea pachetului pe igiena in ceea ce priveste producerea si comercializarea carnii de pasare, pentru a veni in sprijinul micilor producatori, se aplica prin permiterea vanzarii directe si a vanzarii cu amanuntul. In acest sens, prin legislatia nationala elaborata de ANSVSA, a fost prevazuta vanzarea directa si vanzarea cu amanuntul a carnii de pasare sau iepure obtinuta in ferma proprie, cu o productie de pana la 10.000 de capete pe an.
Carnea obtinuta poate fi vanduta direct consumatorului final la poarta fermei sau poate fi comercializata catre consumatorul final prin unitatile de vanzare cu amanuntul, spun reprezentantii autoritatii.
"La nivelul fermei sau exploatatiei, carnea de pasare sau iepure trebuie sa fie obtinuta intr-un centru de sacrificare pasari si/sau iepuri - o unitate cu spatii si dotari corespunzatoare in care se desfasoara activitati pentru sacrificarea animalelor provenite numai din ferma proprie. Aceste unitati trebuie sa fie inregistrate de catre DSVSA judetene pe raza carora isi desfasoara activitatea si sa indeplineasca conditiile prevazute de legislatia in vigoare. Centrele de sacrificare pasari la nivelul fermei nu necesita autorizare, ci doar inregistrare sanitara veterinara", se mentioneaza in comunicat.
In prezent, in Romania functioneaza 24 centre de sacrificare pasari sau iepuri la nivelul fermelor inregistrate de catre DSVSA judetene conform legislatiei nationale.
ANSVSA precizeaza ca Regulamentul (CE) nr. 853/2004 exclude din domeniul sau de aplicare furnizarea directa de catre producator a unor cantitati mici de carne de pasare si de iepure, obtinute din sacrificarea acestora in centrele de sacrificare de la nivelul fermei catre consumatorul final sau catre unitatile de comert cu amanuntul care furnizeaza carnea respectiva direct consumatorului final, sub forma de carne proaspata.
In anul 2020, in cadrul intrunirilor Grupului de experti privind igiena alimentelor si controalele oficiale ale alimentelor de origine animala organizate de Comisia Europeana, statele membre, la initiativa Frantei, au sustinut prelungirea acestor masuri tranzitorii dupa data de 31 decembrie 2020.
In situatia in care masurile de derogare nu ar fi fost prelungite dupa aceasta data, ar fi fost pusa in pericol viabilitatea economica a numerosi producatori pentru care veniturile provin, in principal, din furnizarea directa a unor cantitati mici de carne de pasare si de lagomorfe sacrificate in ferma catre consumatorul final sau catre unitatile de vanzare cu amanuntul.
Mentinerea acestui tip de activitate se inscrie in strategia Comisiei Europene "De la ferma la furculita", potrivit ANSVSA. De asemenea, trebuie luata in considerare situatia economica generata in contextul pandemiei COVID -19.
"ANSVSA a sustinut propunerea serviciilor veterinare din Franta cu privire la mentinerea derogarii privind furnizarea directa de catre producatori a unor cantitati mici de carne de pasare in cadrul Grupului de experti privind igiena alimentelor si controalele oficiale ale alimentelor de origine animala, in cadrul intalnirii Sefilor Serviciilor Veterinare (CVO) si in cadrul Consiliului AGRIFISH, 19 - 20 octombrie 2020. Reprezentantii Comisiei Europene au raspuns solicitarilor Statelor Membre, precizand faptul ca derogarea privind furnizarea directa de catre producator a unor cantitati mici de carne de pasare si de lagomorfe sacrificate in centrele de sacrificare de la nivelul fermei catre consumatorul final sau catre unitatile de comert cu amanuntul care furnizeaza carnea respectiva direct consumatorului final, sub forma de carne proaspata va ramane aplicabila si dupa data de 31 decembrie 2020", se mai arata in comunicat.
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...