ANSVSA: Amenzi de peste un milion de lei in sectorul alimentar
Luni, 19 Aprilie 2021
Luni, 19 Aprilie 2021
Potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), in perioada analizata au fost efectuate controale in 4.056 de obiective din sectorul alimentar, respectiv in carmangerii, macelarii, pescarii, unitati de alimentatie publica de tip pizzerii, cantine, unitati de catering, restaurante care livreaza hrana preparata consumatorilor finali in sistem de livrare la comanda, cofetarii, patiserii, hipermarketuri/supermarketuri, depozite alimentare, pensiuni turistice, piete agroalimentare, centre prelucrare lapte integrate in cadrul exploatatiei.
De asemenea, inspectorii ANSVSA au controlat si 1.404 mijloace de transport destinate produselor alimentare si animalelor vii, 57 de abatoare autorizate sanitar veterinar pentru sacrificare ovine la nivelul carora au fost sacrificate 52.758 de capete tineret ovine/caprine, 9 spatii amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor si iezilor la nivelul pietelor (1 Caras Severin, 1 Covasna, 5 Harghita, 1 Hunedoara, 1 Iasi), in care au fost sacrificate 545 de capete tineret ovine/caprine.
Potrivit sursei citate, in intervalul 21 martie - 7 aprilie, in Romania au fost sacrificati in total 53.303 de miei si iezi.
"Deficientele constatate de inspectorii Autoritatii, in urma controalelor efectuate, au fost sanctionate prin aplicarea a 269 de sanctiuni contraventionale, care au insumat 1.099.135 de lei, emiterea a 5 ordonante privind suspendarea temporara a activitatii si a 8 ordonante privind interzicerea desfasurarii activitatii unor unitati.De asemenea, au fost aplicate masuri de retinere oficiala si au fost dirijate catre unitati de neutralizare 1.331 de kg de produse alimentare care nu respectau normele sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor", au transmis reprezentantii autoritatii.
ANSVSA precizeaza ca printre neconformitatile constatate si sanctionate sunt: desfasurarea activitatilor in spatii/unitati neinregistrate sanitar veterinar; deficiente referitoare la demonstrarea trasabilitatii produselor alimentare; etichetare necorespunzatoare; lipsa implementarii corespunzatoare a programul de autocontrol; lipsa monitorizarii temperaturii in depozit; utilizarea unor mijloace de transport neautorizate pentru transportul alimentelor; deficiente privind elaborarea si implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP.
Reprezentantii Autoritatii recomanda tuturor consumatorilor ca achizitionarea produselor alimentare pentru Sarbatorile Pascale sa fie facuta numai din unitati sau spatii aflate sub control sanitar veterinar, cu respectarea masurilor de distantare sociala privind prevenirea imbolnavirii cu virusului Covid-19.
Neregulile din domeniul sigurantei alimentelor pot fi sesizate telefonic, gratuit, la numarul de Call-Center al institutiei 0800.826.787, apelabil din orice retea de telefonie.
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...