ANSVSA: 591 de focare de pesta porcina africana sunt active la nivel national

ANSVSA: 591 de focare de pesta porcina africana sunt active la nivel national


Un numar de 591 de focare de pesta porcina africana (PPA) sunt active la nivel national, in scadere fata de prima saptamana a lunii, cand s-au consemnat 602 focare, conform informatiilor publicate de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Din numarul total al focarelor active, 20 de focare erau in exploatatii comerciale, iar 2 focare in exploatatii comerciale de tip A, fiind afectate un numar de 363.107 porcine in focarele active.

 

Din 2019 si pana in prezent au fost stinse 3.608 focare de pesta porcina africana, dintr-un total de 4.199 inregistrate in perioada mentionata la nivel national.

 

Potrivit sursei citate, in intervalul 8 - 14 octombrie au fost inregistrate 30 de noi focare in 15 judete, fiind stinse 41 de focare din gospodariile populatiei.

 

Pe de alta parte, de la prima semnalare a prezentei virusului PPA in Romania - 31 iulie 2017 - si pana in prezent au fost diagnosticate 5.883 de cazuri la mistreti, in 41 de judete. In intervalul mentionat au fost inregistrate cinci cazuri noi de PPA la mistreti.

 

In conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreti se sting dupa cel putin 2 ani de la aparitia lor.

 

Principalele cauze care duc la aparitia de noi focare de PPA sunt: intrarea/iesirea porcinelor in/din exploatatii fara a se solicita medicului veterinar documente care sa ateste starea de sanatate a acestora; scoaterea animalelor din zonele de restrictie (protectie, supraveghere, infectata), deci nerespectarea restrictiilor prevazute in prevederile Regulamentului delegat (UE) 2020/687, care trebuie sa se stabileasca si sa se aplice in aceste zone; sacrificarea animalelor bolnave fara notificarea medicului veterinar, carnea provenita de la acesta constituind in permanenta o sursa de difuzare a virusului PPA (virusul rezista in carne congelata peste doi ani); nerespectarea obligatiei de catre detinatori de a anunta medicul veterinar atunci cand la porcii pe care-i detin apar imbolnaviri si/sau mortalitati; de multe ori, aruncarea/abandonarea cadavrelor provenite de la porcii morti de PPA in padure, pasune, marginea apelor etc; nerespectarea masurilor minime de biosecuritate, in multe exploatatii nonprofesionale aflate in zonele de protectie si supraveghere, stabilite si aprobate in cadrul Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB).



Poti fi interesat si de