ANSVSA: 401 focare de pesta porcina africana active la nivel national
Luni, 16 August 2021
Luni, 16 August 2021
In aceste focare active exista un numar de 53.542 de porcine.
De vineri, 6 august, pana joi, 12 august, au fost inregistrate 97 de focare noi de PPA: 33 de focare in judetul Teleorman, 22 de focare in judetul Ialomita, 6 focare in judetul Buzau, 5 focare in judetul Vrancea, cate 3 focare in judetele Arad si Braila, cate 2 focare in judetele Bihor, Cluj, Dambovita, Olt, Sibiu si Timis, si cate un focar in judetele Arges, Brasov, Constanta, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ilfov, Mehedinti, Prahova, Salaj, Satu Mare, Tulcea si Vaslui.
In aceeasi perioada au fost stinse 29 de focare de PPA, dintre care 26 de focare din judetul Bihor, doua focare din judetul Salaj si un focar din judetul Mures.
Incepand din 2019 si pana in prezent au fost stinse 3.274 focare de pesta porcina africana. Totodata, de la prima semnalare a prezentei virusului PPA in Romania (31 iulie 2017) si pana in prezent, au fost diagnosticate 5.832 de cazuri la mistreti, in 41 de judete.’
In intervalul vineri, 6 august, - joi, 12 august, au fost inregistrate 3 cazuri noi de PPA la mistreti, astfel: un caz in judetul Cluj - mistret gasit mort; un caz in judetul Mures - mistret vanat; un caz in judetul Hunedoara - mistret vanat.
In conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreti se sting dupa cel putin 2 ani de la aparitia lor. Pentru aceasta boala nu exista vaccin, singura metoda de protejare a sanatatii animalelor fiind respectarea conditiilor de biosecuritate. Pesta porcina africana nu produce imbolnaviri la oameni, insa acest virus are un impact dezastruos la nivel economic si social, precizeaza ANSVSA.
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...