ANSVSA: 30 de focare noi de pesta porcina, inregistrate in ultima saptamana

ANSVSA: 30 de focare noi de pesta porcina, inregistrate in ultima saptamana


Un numar de 30 de focare noi de pesta porcina africana (PPA) au fost inregistrate in perioada 22 - 28 octombrie, din care cele mai multe in judetele Ialomita (9 focare), Bihor, Buzau si Iasi (cate trei).

De asemenea, in judetele Alba si Teleorman s-au inregistrat cate doua focare noi, iar in Botosani, Calarasi, Dolj, Gorj, Mures, Prahova, Salaj si Satu Mare cate un focar.

 

In ultima saptamana au fost stinse un numar de 30 de focare pesta porcina africana (PPA) din gospodariile populatiei, iar in data de 28 octombrie mai erau active 585 de focare de PPA, dintre care 21 de focare in exploatatii comerciale si 3 focare in exploatatii comerciale de tip A, fiind afectate 376.938 de porcine (animale afectate din focarele active). In perioada 2019 si pana in prezent au fost stinse 3.670 de focare de pesta porcina africana.

 

De la prima semnalare a prezentei virusului PPA in Romania, pe data de 31 iulie 2017 si pana in prezent, au fost diagnosticate 5.895 de cazuri la mistreti in 41 de judete. In conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreti se sting dupa cel putin 2 ani de la aparitia lor.

 

In intervalul 22-28 octombrie au fost inregistrate zece cazuri noi de PPA la mistreti, dupa cum urmeaza: judetul Alba - 1 caz, mistret vanat; judetul Cluj - 3 cazuri, mistreti vanati; judetul Iasi - 1 caz, mistret gasit mort; judetul Salaj - 5 cazuri, mistreti vanati.

 

Potrivit ANSVSA, principalele cauze care duc la aparitia de noi focare sunt: intrarea/iesirea porcinelor in/din exploatatii fara a se solicita medicului veterinar documente care sa ateste starea de sanatate a acestora; scoaterea animalelor din zonele de restrictie (protectie, supraveghere, infectata), deci nerespectarea restrictiilor prevazute in prevederile Regulamentului delegat (UE) 2020/687 care trebuie sa se stabileasca si sa se aplice in aceste zone; sacrificarea animalelor bolnave fara notificarea medicului veterinar, carnea provenita de la acesta constituind in permanenta o sursa de difuzare a virusului PPA (virusul rezista in carne congelata peste doi ani); nerespectarea obligatiei de catre detinatori de a anunta medicul veterinar atunci cand la porcii pe care-i detin apar imbolnaviri si/sau mortalitati; de multe ori, aruncarea/abandonarea cadavrelor provenite de la porcii morti de PPA in padure, pasune, marginea apelor etc; nerespectarea masurilor minime de biosecuritate, in multe exploatatii nonprofesionale aflate in zonele de protectie si supraveghere, stabilite si aprobate in cadrul CLCB.



Poti fi interesat si de