ANSVSA, campanie de constientizare asupra pericolului raspandirii pestei porcine

ANSVSA, campanie de constientizare asupra pericolului raspandirii pestei porcine


Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), in colaborare cu Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor, a lansat o noua campanie de constientizare in randul populatiei asupra pericolului raspandirii pestei porcine africane.

“Aceasta campanie s-a materializat prin realizarea unui clip video adaptat la specificul sistemului de crestere a porcilor in Romania. Acest material informativ se adreseaza crescatorilor de porcine din gospodarii, transportatorilor de animale, vanatorilor si consumatorilor”, se arata in comunicatul transmis de institutie. 

 

Potrivit ANSVSA, pesta porcina africana reprezinta o boala cauzata de un virus foarte rezistent in mediu si alimente, afectand toti porcii domestici si salbatici.

 

“Aceasta rezistenta iesita din comun si particularitatile biologice ale virusului au facut imposibila producerea unui vaccin eficient pana in prezent. Procentul de imbolnavire si cel de mortalitate sunt foarte ridicate, iar pierderile economice sunt deosebit de mari, cauzate de costurile pentru eradicare, si de restrictiile impuse comertului cu porci vii si produse si subproduse provenite de la porci”, se mai arata in comunicat.

 

ANSVSA sustine ca principalele reguli pentru a evita raspandirea virusului sunt urmatoarele: schimbarea hainelor si a incaltamintii cand se intra in adapostul porcilor; animalele nu trebuie hranite cu laturi; medicul veterinar trebuie anuntat despre orice suspicine de boala; nu trebuie sa fie incurajat transportul ilegal de animale. Afumarea, sararea si congelarea carnii de porc nu distrug virusul. Pesta porcina africana nu afecteaza omul.

 

Pesta porcina africana este o problema grava care produce anual un deficit de peste 600 de milioane de euro, in conditiile in care fermele de porci autohtone produc doar 25% din carnea de porc consumata, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

 

 



Poti fi interesat si de