ANSVA: Examinarea carnii de porc in vederea depistarii trichinelozei este obligatorie

ANSVA: Examinarea carnii de porc in vederea depistarii trichinelozei este obligatorie


Examinarea in vederea depistarii trichinelozei a carnii provenite de la porcii sacrificati este obligatorie, iar neindeplinirea acestei obligatii de catre proprietarii de animale va fi sanctionata, de catre inspectorii sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor, cu amenzi de pana la 2.000 lei, se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

ansvsa-carn1Examinarea in vederea depistarii trichinelozei a carnii provenite de la porcii sacrificati este obligatorie, iar neindeplinirea acestei obligatii de catre proprietarii de animale va fi sanctionata, de catre inspectorii sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor, cu amenzi de pana la 2.000 lei, se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).


"In perioada imediat urmatoare, medicii veterinari care vor efectua examenul trichineloscopic vor fi instruiti, programul acestora fiind si el unul aparte, special conceput pentru ca toti cetatenii sa poata avea acces la testul trichineloscopic. Acest program de lucru va fi extins inaintea Craciunului, urmand ca pentru efectuarea examenului trichineloscopic cetatenii sa aiba posibilitatea sa se adreseze chiar si in week-end cabinetelor unde se efectueaza analiza. Incepand cu data de 8 decembrie, fiecare DSVSA judeteana va informa publicul despre centrele unde se pot face examene trichineloscopice, precum si programul de lucru al acestora", se spune in comunicat.

Potrivit statisticilor, cele mai multe cazuri de trichineloza la om apar in perioada Sarbatorilor de iarna, cand, in mod traditional, se taie un numar mare de porci crescuti in sistem gospodaresc, iar o parte dintre consumatori achizitioneaza si consuma carne de porc comercializata clandestin, fara sa testeze carnea prin examen trichineloscopic, punand in pericol sanatatea si viata tuturor celor care consuma carne neverificata, potrivit ANSVSA.

Pentru evitarea posibilelor toxiinfectii alimentare si a posibilei infestari cu parazitul Trichinella spp., Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor recomanda cetatenilor sa nu cumpere carne de porc, produse sau preparate obtinute din aceasta, de la persoane neautorizate pentru aceasta activitate, precum si din locuri sau spatii neautorizate si nesupravegheate sanitar veterinar.

De asemenea, cetatenii sunt sfatuiti sa nu cumpere carne proaspata decat din unitati autorizate, care, prin programul de control implementat de catre inspectorii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, garanteaza ca aceasta provine din abatoare aprobate, unde este asigurata asistenta sanitara veterinara permanenta.

"Taranii romani cresc porci in propriile gospodarii, in principal pentru a-si asigura consumul in familie dar si pentru copiii sau rudele de la oras. In conditiile unei cereri crescute, specifice perioadei premergatoare Craciunului, unii romani continua sa cumpere carne proaspata sau produse si preparate din carne de porc sau chiar porci vii, crescuti in gospodarie, pentru sacrificare. S-au intalnit situatii in care unii dintre crescatorii de porci in sistem gospodaresc aleg sa vanda sau sa sacrifice animalele, evitand controlul sanatatii acestora de catre medicii veterinari. Sacrificarea porcului si consumarea acestuia in familie, fara controlul sanitar veterinar al starii de sanatate a animalului si a salubritatii carnii obtinute, poate avea consecinte grave", se spune in comunicat.

Conform ANSVSA, daca porcul este bolnav de trichineloza, cei care au consumat carnea infestata se vor imbolnavi si vor fi supusi unui tratament pentru o perioada relativ lunga, existand posibilitatea aparitiei unor complicatii si reactii adverse.

Cetatenii sunt sfatuiti sa solicite vizita medicului veterinar inainte de sacrificarea porcului.

"La intrarea in targ, solicitati medicului veterinar responsabil sa faca examinarea animalelor pe care doriti sa le vindeti si a documentelor pe care vi le-a eliberat medicul veterinar la plecarea spre targ. Este interzisa sacrificarea porcilor si comercializarea carnii in targurile de animale si in vecinatatea acestora!", recomanda ANSVSA, scrie Agerpres.



Poti fi interesat si de