ANPC vrea un ghid de conduita pentru comertul cu peste si incurajarea productiei autohtone

ANPC vrea un ghid de conduita pentru comertul cu peste si incurajarea productiei autohtone


Comertul cu peste si produse din peste are nevoie de un ghid de conduita, iar produsele de provenienta autohtona trebuie incurajate, pentru ca un peste dintr-o balta romaneasca face un drum mult mai scurt pana pe rafturile unui magazin decat oricare dintre produsele similare venite din piata intracomunitara, a afirmat Horia - Miron Constantinescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor din Romania (ANPC).

"Vreau sa semnalez ca mare parte dintre produsele europene prezente pe una dintre cele mai importante piete de desfacere, cea romaneasca, sunt cel putin discutabile legate de carenta de informatii care ne este necesara noua, ca autoritate, ca sa putem fi siguri ca punem pe piata produse echivalente celor prezente pe piata europeana. Facem deja o discutie de mai mult timp asa cum se stie din presa romaneasca, legata de importul masiv de produse pescaresti, produse din peste si cele asimilate acestora, care intra in Romania avand ca suport doar eticheta conform regulamentelor europene, eticheta pe care noi in urma actiunilor aprofundate de verificare o consideram cel putin discutabila, daca nu realmente mincinoasa. Aceasta prezinta ca produse extra, cu termen de durabilitate minimala de 14-21 de zile, produse care prin forta lucrurilor isi modifica starea de prospetime, asa cum alte regulamente o arata, isi modifica starea de prospetime de la o zi la alta, in asa fel incat ceea ce intra in tara calitate extra, nu poate avea 14 zile tot calitate extra", a spus Horia Constantinescu.

 

El a afirmat ca in acest fel a fost distrusa piata locala de peste. Pe langa aceasta, un impact semnificativ l-a avut un alt act normativ care o lunga perioada de timp a fost aplicabil doar romanilor, respectiv ordinul 100 al ANSVSA care arata ca pestele romanesc nu poate avea decat 48 de ore termen de a fi prezent la raft sau 72 de ore in anotimpul rece.

 

"Aceasta discrepanta intre 21 de zile si cele 48 de ore sau 72 de ore ale produselor romanesti le-au facut total netentante pe cele romanesti. Transmit in felul acesta ca ar trebui sa reusim sa ne asezam la masa absolut toti actorii implicati in evaluarea pietei sa putem sa stabilim un ghid de conduita pentru comertul cu astfel de produse, sa incurajam produsele proaspete, cele de provenienta autohtona, pentru ca este de la sine inteles ca un peste dintr-o balta romaneasca pana pe rafturile unui magazin romanesc face un drum mult mai scurt decat oricare dintre aceste produse similare venind din piata intracomunitara. In acelasi timp exista o abordare cel putin discutabila la nivelul produselor prezente pe rafturile magazinelor din Occident versus piata din Europa de Est. Credem noi ca dubla abordare este raportata la aceasta piata. De ce? Vorbim de un consumator mult mai educat, mult mai experimentat, cel din Europa de Vest raportat la cel din Europa de Est", a mai spus Horia Constantinescu.

 

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor din Romania, in colaborare cu Comisia pentru Politica Economica, Reforma si Privatizare din cadrul Camerei Deputatilor, organizeaza marti conferinta pan-europeana "Consolidarea aplicarii legislatiei privind siguranta produselor (alimentare si nealimentare) in UE".



Poti fi interesat si de