ANPC atentioneaza consumatorii cu privire la produsele din carne tocata

ANPC atentioneaza consumatorii cu privire la produsele din carne tocata


Refuzati produsele din carne tocata pentru care exista îndoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare, avand în vedere ca în aceasta perioada din an romanii sarbatoresc ziua de 1 Mai cu mici si bere, transmite directorul general al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, într-o postare pe Facebook.

"La cumpararea produselor din carne tocata acordati o atentie deosebita aspectului produsului, urmariti modul de etichetare, nu cumparati produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare, a datei durabilitatii minimale/datei limita de consum si a ingredientelor alergene", a scris vineri Paul Anghel, pe pagina sa de socializare.

 

Acesta recomanda consumatorilor sa refuze produsele din carne care nu au înscrisa pe eticheta data durabilitatii minimale/data limita de consum sau daca aceasta este modificata sau depasita.

 

De asemenea, Anghel sfatuieste consumatorii sa nu cumpere produse din carne tocata din locuri neautorizate, întrucat comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu poate elibera bon de casa cu care sa fie justificata tranzactia comerciala, riscand astfel sa achizitioneze un produs neconform sau chiar nesigur care le poate afecta sanatatea.

 

În ceea ce priveste berea, directorul general al ANPC recomanda verificarea starii ambalajelor (integritate, etanseitate), limpiditatea lichidului si data durabilitatii minimale.

 

"În cazul în care petreceti ziua de 1 Mai în zone de agrement, e bine sa fiti atenti la cateva aspecte. Trebuie urmarit, în cazul produselor alimentare, modul de expunere si comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot sa conduca la identificarea riscurilor pentru sanatate si anume: existenta si functionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele; integritatea ambalajelor, care trebuie sa asigure protectie pe timpul transportului, depozitarii si comercializarii; etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, termenul de valabilitate", a mai scris el pe reteaua de socializare.

 

Totodata, înainte de achizitionarea alimentelor, din locuri specializate în acest sens, consumatorii trebuie sa se asigure ca vanzatorul este echipat corespunzator, poarta halat de protectie si boneta, iar manipularea alimentelor neambalate o realizeaza cu mainile acoperite de manusi curate sau de unica folosinta. Nu în ultimul rand, trebuie sa acorde atentie pretului afisat si sa verifice concordanta dintre preturile afisate la raft si cele marcate pe bonurile de casa.

 

"Si un ultim sfat, solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doreste sa reclame calitatea/siguranta unui produs", atentioneaza reprezentantul ANPC.

 

În urma actiunilor de supraveghere si control desfasurate de comisarii ANPC în anii trecuti, în astfel de perioade, s-au constatat abateri legate de folosirea de produse si proceduri nesigure care puneau în pericol viata si sanatatea consumatorilor precum: materii prime cu data limita de consum depasita (carnati, carne de mici, bauturi racoritoare); materii prime fara elemente de identificare (carne de mici, mustar, Ketchup); comercializarea unor produse cu urme de mucegai (chifle); utilizarea unui ulei excesiv de ars pentru prajire.

 

De asemenea, nu au fost respectate conditiile de pastrare si depozitare a produselor, s-a constatat schimbarea starii termice initiale a produselor, folosirea unor ustensile neigienizate cu aspect înnegrit, prezenta la comercializare a unor produse cu modificari organoleptice (maioneza, sosuri pentru salate, rosii, ceapa, cartofi, castraveti), utilizarea unor gratare neigienizate corespunzator si a unor ustensile pentru bucatarie degradate (clesti pentru gratar, cutite).

 

Potrivit sursei citate, au existat si deficiente de informare a consumatorilor legate de ingredientele cu potential alergen, faptul ca preparatele provin din produse decongelate sau lipsa afisarii datei limita de consum.

 

"Micii sunt mici si în Oborul pensionar-muncitoresc si la Elita bucuresteana de pe Calea Victoriei", a punctat Paul Anghel, în postarea sa de pe pagina sa de socializare.



Poti fi interesat si de