ANPC anunta controale in piete si restaurante. Care sunt recomandarile pentru consumatori

ANPC anunta controale in piete si restaurante. Care sunt recomandarile pentru consumatori


Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor va demara in perioada urmatoare, in contextul perioadelor de canicula, actiuni de control pentru supravegherea pietei produselor alimentare si a unitatilor de alimentatie publica (unitati fast- food, restaurant auto-servire, bufet tip expres, pizzerii, snack-bar, restaurante, terase, rotiserii, braseri, berarii), a anuntat directorul general Directia Generala Control si Supraveghere Piata si Armonizare Europeana din ANPC, Paul Anghel.

"Se vor verifica, in principal, calitatea alimentelor (inclusiv a preparatelor culinare) si a bauturilor comercializate, existenta documentelor de provenienta, verificarea directa a caracteristicilor organoleptice a alimentelor, respectiv, a mancarurilor preparate existente la comercializare, incadrarea in data durabilitatii minimale, respectiv data limita de consum, atat pentru alimentele comercializate ca atare, cat si pentru cele preparate (comercializarea lor in ziua in care au fost preparate). De asemenea, comisarii ANPC vor verifica conditiile de expunere, prezentare si comercializare ale alimentelor, respectarea prevederilor legale la transportul si depozitarea produselor alimentare (respectarea conditiilor de temperatura impuse de actele normative in vigoare sau de producatori, expunerea la comercializare)", a scris Anghel pe pagina sa de Facebook.

 

Acesta a mentionat si cateva recomandari la cumpararea produselor alimentare in perioadele cu temperaturi ridicate. Astfel, Paul Anghel recomanda sa nu se cumpere produse alimentare din locuri neautorizate, intrucat comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport si depozitare si comercializare si nu poate elibera bonul cu care sa fie justificata tranzactia comerciala si, astfel, cumparatorul riscand sa achizitioneze un produs neconform sau chiar nesigur care ii poate afecta sanatatea.

 

"Verificati cu atentie data durabilitatii minimale/data limita de consum a produselor. Verificati in mod direct caracteristicile produsului (miros, culoare, aspect etc.) avand in vedere ca temperaturile ridicate favorizeaza procesul de deteriorare a calitatii (produse deshidratate, oxidate, etc), de alterare a produselor alimentare si refuzati produsele care prezinta caracteristici de produs alterat (aspect mazguit, miros de acru, aspect spongios de inceput de fermentare, produs deformat si consistenta moale-inghetata, ambalaje deformate etc.). Atunci cand cumparati produse alimentare, acordati atentie deosebita asupra modului de prezentare a ambalajului. In cazul in care ambalajul este bombat, prezinta deformari sau este rupt inseamna ca produsul nu mai prezinta deplina siguranta pentru sanatatea dumneavoastra. Evitati sa achizitionati astfel de produse. Verificati daca este respectata temperatura la care este depozitat/expus la vanzare produsul alimentar ales de dumneavoastra (temperatura mentionata de producator pe eticheta ce insoteste produsul trebuie sa coincida cu temperatura la care este expus la comercializare produsul achizitionat)", ii sfatuieste directorul ANPC pe cumparatori.

 

De asemenea, un alt sfat al acestuia este sa nu fie recongelat un produs alimentar dupa ce acesta a fost decongelat, daca producatorul interzice acesta actiune (prin mentionare pe eticheta) Anghel mai atrage atentia ca perioada cu temperaturi caniculare determina un consum mai mare de lichide (apa minerala naturala, apa de izvor, apa de masa, sucuri de fructe, bauturi racoritoare) la achizitionarea carora recomanda sa se acorde atentie deosebita asupra modului de depozitare si expunere avand in vedere ca expunerea acestora sub actiunea directa a razelor solare conduce la deteriorarea caracteristicilor acestor produse.

 

"Atragem atentia asupra faptului ca legumele si fructele, miez de nuca comercializate in vrac in cadrul pietelor, in spatii deschise unde temperatura mediului ambiant este foarte ridicata afecteaza calitatea produselor (deshidratare, accelerarea procesului de oxidare , de alterare, ofilirea verdeturilor etc). Atunci cand cumparati produse alimentare, in special produse alimentare perisabile microbiologic ( ex.carne, oua, produse lactate, produse congelate etc.) acestea trebuie transportate cat mai repede de la magazin la domiciliu, de preferat intr-un ambalaj izoterm, pentru a scurta cat mai mult timpul de intrerupere a lantului frigorific, pentru a fi pastrate in frigider la temperaturile recomandate de producator. In cazul in care cumparati produse alimentare urmariti daca producatorul recomanda o perioada in care acestea sa fie consumate dupa deschiderea ambalajului si incercati sa respectati aceasta perioada, avand in vedere ca producatorul asigura mentinerea caracteristicilor organoleptice ale produsului in aceasta perioada", subliniaza Paul Anghel.



Poti fi interesat si de