ANPC a controlat peste 330 de tone de carne din depozite; amenzile au depasit 430.000 de lei
Vineri, 14 Martie 2014
Vineri, 14 Martie 2014
Echipele de control ale Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) au verificat, joi, 333 de tone de carne existente in retelele de depozitare si au identificat 115 tone de carne cu abateri de la normele de protectie a consumatorilor, valoarea amenzilor aplicate depasind 430.000 de lei, a anuntat, vineri, presedintele institutiei, Marius Dunca, intr-o conferinta de presa.
'Consumatorii pot intra in supermarket linistiti. carnea cu probleme era in depozite si nu a intrat in reteaua de comercializare', a precizat el. Presedintele ANPC a aratat ca inspectorii institutiei au facut controale la peste 400 de operatori din tara si din Bucuresti.
'In data de 13 martie au fost verificati un numar de 401 operatori economici, iar la 161 dintre acestia s-au constatat abateri. Cantitatea de carne controlata este de 333 de tone, din care 115 tone a fost cantitate cu abateri. 94 de tone au fost oprite temporar de la comercializare, iar 19 tone de carne au fost oprite definitiv de la comercializare. A fost aplicat un numar de 104 amenzi, cu o valoare de 436.200 de lei. In Bucuresti, au fost descoperite 323 de kilograme de carne de curcan si pui improprie, cu arsuri de congelare si miros', a spus Marius Dunca.
El a adaugat ca principalele abateri constatate la carnea din depozitele controlate se refera la data de valabilitate depasita, nerespectarea conditiilor de depozitare, modificari organoleptice, ambalaje deteriorate si deficiente de etichetare.
'Vreau sa transmit operatorilor economici ca, in primul rand, sunt consumatori si apoi oameni de afaceri. Scopul nostru nu este de a sanctiona agentii economici, ci de a-i determina sa respecte legea', a subliniat seful ANPC.
Inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor au mai oprit de la comercializare alte 229 de tone de carne si produse din carne si au aplicat sanctiuni de 71.500 lei operatorilor economici in cadrul unor controale efectuate miercuri, 12 martie.
"ANPC a aplicat sanctiuni totale de 71.500 de lei si in continuare colegii mei sunt pe teren. Vreau sa atrag atentia operatorilor economici ca de maine (joi - n.r.) suntem in supermarketurile din toata tara pentru verificarea produselor din carne si preparate din carne. Toate produsele acestea ajungeau in magazine", a precizat, miercuri, presedintele interimar al ANPC, Marius Alexandru Dunca, intr-o conferinta de presa.
Verificarile au fost demarate in urma informatiilor referitoare la existenta la comercializare si in depozite a unor cantitati de carne alterate si cu data durabilitatii minimale depasita. In acest caz al carnii alterate, procurori DIICOT, impreuna cu ofiteri de politie judiciara, au efectuat, miercuri, 102 perchezitii domiciliare in 18 judete, in cadrul unor actiuni vizand destructurarea a doua grupari formate din 80 de persoane, specializate in infractiuni de evaziune fiscala, spalare de bani, punere in circulatie de produse alterate, trafic de influenta. Prejudiciul preliminar estimat depaseste 15 milioane de euro. Potrivit unui comunicat al DIICOT, membrii gruparilor achizitionau prin intermediul unor societati comerciale din Romania, in principal, carne si oua din state membre UE: Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania fara plata TVA - conform prevederilor legale (operatiune reala evidentiata in actele contabile), ulterior marfa fiind vanduta catre beneficiarul final prin adaugarea TVA.
Dupa achizitionarea reala a marfurilor din alte state UE, membrii gruparii inregistrau livrari fictive catre firme "fantoma" din alte state comunitare - coordonate de exponentii palierului extern, neidentificati pana in prezent.
Anchetatorii au mai declarat ca exista suspiciuni de punere in circulatie de produse alterate care erau trimise catre abatoare pentru a fi procesate si amestecate cu alte produse, care ulterior au fost puse in consum, respectiv de transmitere a produselor de carne alterate catre o firma de catering apartinand sotiei unuia dintre membrii gruparii pentru a fi preparata si oferita spre consum. In context, ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a precizat ca, din informatiile pe care le detine, cantitatile de carne provenite din evaziune fiscala nu au ajuns la comercializare, ci sunt inca in anumite depozite. La randul sau, purtatorul de cuvant al Serviciului Roman de Informatii, Sorin Sava, a declarat, joi, pentru Agerpres, ca achizitiile intracomunitare cu produse din carne alterata aduc atingere securitatii nationale, instrumentarea dosarului intocmit de procurorii DIICOT fiind sprijinita de SRI, care a initiat actiunea de combatere a fenomenului infractional inca de la inceputul anului trecut.
"Acest caz este initiat de SRI inca de la inceputul anului 2013 si se inscrie in seria eforturilor Serviciului pentru combaterea evaziunii fiscale ce afecteaza implicit bugetul consolidat al statului roman. Este evident faptul ca este vorba despre o chestiune de securitate nationala axata pe zona de securitate economica si amenintari transfrontaliere", a declarat Sorin Sava.
El a mai spus ca in baza unor date si informatii, SRI a sesizat organele de aplicare a legii, in speta DIICOT, acordand sprijin in instrumentarea dosarului. Sava a mai spus ca reteaua este una complexa, avand exponenti si pe palierul extern.
"Este vorba despre o retea de crima organizata specializata in activitati de frauda fiscala de mare amploare, axata pe achizitii intracomunitare cu produse din carne. Indivizii aveau exponenti si pe palierul extern", a completat Sorin Sava.
Procurorii DIICOT au emis ordonante de retinere de 24 de ore pe numele a zece persoane acuzate in dosarul de evaziune fiscala si punere in circulatie de produse din carne alterata, urmand ca acestea sa fie duse in instanta cu propunere de arestare preventiva.
In acest dosar, la sediul central al DIICOT au fost audiate, pana joi, 37 de persoane, insa audierile nu s-au incheiat.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...