AFIR lanseaza doua indrumare dedicate fermierilor care vor sa acceseze fonduri europene
Vineri, 20 August 2021
Vineri, 20 August 2021
Cele doua masuri finantate prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020 (PNDR 2020) sunt programate a fi lansate in a doua parte a lunii august.
"Sprijinul financiar acordat prin masurile forfetare reprezinta o solutie reala pentru dezvoltarea tinerilor fermieri, dar si pentru micii fermieri si am dorit sa le punem acestora la dispozitie, pe langa ghidurile complete care vor fi publicate in cel mai scurt timp, o serie inedita de materiale de informare tehnica. Indrumarele pentru accesarea fondurilor europene, la care s-a lucrat in AFIR in ultima vreme, prezinta demersurile concrete pe care trebuie sa le parcurga un solicitant de fonduri pentru a obtine finantare nerambursabila si contin inclusiv un Plan de afaceri pe care tinerii fermieri il pot folosi ca model pentru completarea propriilor cereri de finantare. Imi doresc ca aceste indrumare sa ajute potentialii beneficiari si ma voi asigura ca acesta este doar un inceput in ceea ce inseamna acordarea din partea AFIR a unui sprijin concret, corelat cu nevoile reale ale beneficiarilor PNDR", a precizat Mihai Moraru, directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale.
Aceste materiale informative contin un model de Plan de afaceri si informatii concrete care permit fiecaruia dintre cei interesati de aceste linii de finantare sa obtina datele relevante pentru a decide accesarea sprijinului financiar, potrivit nevoilor reale ale exploatatiei agricole.
Indrumarele pentru accesarea fondurilor europene prin submasurile 6.1 si 6.3 pot fi descarcate gratuit de pe pagina de internet a AFIR - www.afir.info - din sectiunea Investitii PNDR, sM 6.1 si sM 6.3.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a programat in acest an lansarea de sesiuni de depunere de proiecte pe 12 masuri din PNDR, pe 28 si 29 iulie fiind deschise sesiunile pentru submasurile 17.1 - "Prime de asigurare a culturilor, a animalelor si a plantelor", respectiv 9.1 - "Infiintarea grupurilor de producatori in sectorul agricol". Fondurile disponibile pe aceste masuri sunt de aproape 38 de milioane de euro.
Potrivit datelor MADR, sesiunea de depunere a cererilor de finantare pe submasura 17.1 se desfasoara in intervalul 28 iulie, ora 9:00 - 31 octombrie 2021, ora 16:00. Alocarea financiara aferenta acestei submasuri este de 31,2 milioane de euro, iar sprijinul public nerambursabil este de 70% din valoarea primei de asigurare eligibile si platita efectiv de fermier.
De asemenea, sesiunea aferenta submasurii 9.1 se va desfasura in intervalul 29 iulie, ora 9:00 - 29 octombrie, ora 16:00, iar alocarea financiara pentru aceasta sesiune de depunere proiecte este de 6,769 milioane de euro.
MADR a publicat pe site calendarul estimativ al sesiunilor de depunere proiecte pentru anul 2021, pe fondurile de tranzitie, iar in afara celor doua masuri anuntate deja pentru final de iulie, mai sunt prevazute pentru lansarea in august si septembrie inca 10 masuri.
Astfel, in a doua jumatate a lunii august vor fi lansate masurile sM 6.1 "Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri" cu o alocare de 100 de milioane de euro, sM 6.3 "Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici", cu fonduri de 87 de milioane de euro, din care: 60,9 milioane de euro la nivel national si 26,1 milioane de euro pentru zona montana. De asemenea, tot pentru luna viitoare sunt programate masurile sM 16.4 "Sprijin acordat pentru cooperare orizontala si verticala intre actorii din lantul de aprovizionare", cu fonduri alocate de 40 de milioane de euro si sM 16.4a "Sprijin pentru cooperarea orizontala si verticala intre actorii din lantul de aprovizionare in sectorul pomicol" - 10 milioane de euro.
Pentru luna septembrie, MADR intentioneaza sa deschida sM 6.2 "Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale", cu o alocare de 50 milioane de euro, sM 6.4 "Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole" - 100 de milioane de euro, sM 4.1 "Investitii in exploatatii agricole" - 760 milioane de euro, sM 4.2 "Sprijin pentru investitii in procesarea/marketingul produselor agricole" - 140 de milioane de euro, sM 4.2a "Investitii in procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol" - 10 milioane de euro si sM 4.3 "Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice" - componenta infrastructura de acces agricola - 100,66 milioane de euro.
Ministerul Agriculturii precizeaza ca alocarile aferente sesiunilor de depunere vor fi suplimentate conform disponibilului 2014-2020 existent la data aprobarii notei de lansare a sesiunii.
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...