AFIR a primit 256 de cereri de finantare pentru instalarea tinerilor fermieri din dispora
Miercuri, 07 Iulie 2021
Miercuri, 07 Iulie 2021
"Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a incheiat sesiunea de primire a solicitarilor de finantare pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta dedicata Diaspora, sesiune care s-a desfasurat in perioada 4 ianuarie - 5 iulie 2021. Astfel, la AFIR s-au primit online 256 de cereri de finantare in valoare de aproximativ 10,5 milioane de euro, prin intermediul submasurii 6.1 – Diaspora din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.
Sprijinul acordat prin aceasta linie de finantare este 100% nerambursabil si, in prezent, este de 40.000 sau de 50.000 de euro, in functie de dimensiunea exploatatiei agricole pe care o va dezvolta tanarul fermier, a mentionat Oros.
Conform unui comunicat al AFIR, cele mai multe cereri de finantare, mai precis 46, au fost depuse de solicitantii reveniti in tara pentru a se instala prima oara intr-o exploatatie agricola in judetul Bistrita-Nasaud. Valoarea acestor cereri de finantare depuse online la AFIR este de 1,87 milioane de euro.
De asemenea, in judetul Bihor, au fost depuse de catre tinerii fermieri 42 de solicitari de finantare in valoare de 1,72 milioane de euro. S-au intors si 19 tineri fermieri din judetul Dolj, pentru a accesa fonduri europene in valoare de peste 760.000 de euro. Totodata, in judetul Cluj tinerii fermieri au depus 18 solicitari de finantare insumand 750.000 de euro.
Toate cererile de finantare depuse sunt in procesul de evaluare la nivelul AFIR si, ulterior, in functie de punctajul obtinut, se va realiza selectia proiectelor care primesc finantare. In urma finalizarii acestor etape, AFIR va publica Rapoartele de selectie lunare pe pagina oficiala, www.afir.info, la sectiunea Rapoarte si Liste.
Tinerii fermieri din Diaspora, care vor sa acceseze fonduri europene pentru instalarea in mediul rural, au putut depune cererile la Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), pana luni la ora 16:00.
Sesiunea de primire a cererilor de finantare a fost prelungita pana la data de 5 iulie, termenul initial de inchidere fiind 4 mai 2021.
Alocarea financiara pentru aceasta sesiune continua a fost de 20 milioane de euro. Pragul de calitate pentru perioada mai-iulie este de 25 de puncte.
Potrivit AFIR, pana la data de 4 mai, au fost depuse 172 de proiecte a caror valoare insumeaza 6,9 milioane de euro. Pana la atingerea plafonului de depunere a proiectelor mai sunt disponibile fonduri in valoare de 23 de milioane de euro.
Finantarea se acorda tinerilor fermieri sub forma de suma forfetara in doua transe: 75% din cuantumul sprijinului la semnarea contractului de finantare si 25% din cuantumul sprijinului in functie de implementarea corecta a planului de afaceri, fara a depasi trei ani (cinci ani pentru exploatatiile pomicole) de la semnarea documentului. Acordarea sprijinului va fi proportionala cu gradul de indeplinire a Planului de Afaceri. Sesiunea de primire a proiectelor dedicata tinerilor fermieri din diaspora a fost deschisa pe 4 ianuarie 2021.
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...