AFIR: Fonduri europene de aproape 11 miliarde de euro au intrat in conturile beneficiarilor
Miercuri, 10 Ianuarie 2024
Miercuri, 10 Ianuarie 2024
Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro.
"Din totalul platilor efectuate de AFIR, s-au decontat 5,77 miliarde de euro pentru proiectele de investitii selectate pentru finantare, iar 5,1 miliarde de euro s-au acordat fermierilor care au beneficiat de platile directe pentru masurile de mediu si clima", precizeaza reprezentantii AFIR.
In perioada de programare financiara 2014 - 2020, extinsa la nivel european pana in 2022, AFIR a primit 120.689 solicitari de finantare pentru investitii in valoare de 12,5 miliarde de euro. In urma procesului de evaluare si de selectie, au fost incheiate, in limita fondurilor disponibile, contracte de finantare cu 96.140 de beneficiari ai Programului National de Dezvoltare Rurala, pentru suma totala de peste 7,2 miliarde de euro (sunt incluse si proiectele din perioada de tranzitie PNDR 2013 si PNDR 2020).
In anul 2023, AFIR a platit beneficiarilor proiectelor de investitii si ai platilor directe compensatorii 1,487 miliarde de euro, depasind previziunea de plata pentru intreg anul calendaristic 2023.
Totodata, pe 15 octombrie 2023, agentia a inchis anul financiar european 2023 (16 octombrie 2022 - 15 octombrie 2023) cu plati de peste 626 milioane de euro - tinta de absorbtie aferenta platilor PNDR pentru masurile de investitii fiind de 502,6 milioane de euro, ceea ce inseamna un grad de realizare de 124%.
"Acesti bani reprezinta angajamentul nostru constant fata de dezvoltarea durabila a mediului rural. Am sustinut proiecte esentiale in agricultura, infrastructura rurala si in diversificarea economiei locale. Prin implementarea tehnica si financiara a FEADR, AFIR a facilitat accesul la resurse esentiale pentru comunitatile rurale, stimuland inovatia, modernizarea si competitivitatea in sectorul agricol. Aceste plati reprezinta o etapa importanta in sustinerea dezvoltarii economice si sociale durabile in mediul rural, contribuind la consolidarea unei agriculturi moderne si a unei infrastructuri adecvate pentru fermieri si comunitatile locale din intreaga tara" a declarat George Chirita, director general al AFIR.
Pana in prezent, AFIR are in portofoliul sau 80.090 de proiecte finalizate, in valoare de 4,13 miliarde de euro.
Potrivit sursei citate, proiectele aflate in derulare, respectiv 16.050 proiecte, unele intarziate ca urmare a impactului pandemiei Covid-19 sau a majorarii platilor la materialele de constructie, dar si a modificarilor legislative in domeniul achizitiilor publice, trebuie finalizate in perioada urmatoare pana la finalul anului 2025.
Pentru proiectele de investitii care au avut stadiul implementarii de minimum 30% la data de 31 octombrie 2023, perioada de executie a proiectelor se poate prelungi astfel ca ultima plata prin PNDR 2020 sa se poate face pana la data limita, respectiv decembrie 2025.
"La nivelul Agentiei se aplica o monitorizare riguroasa pentru identificarea proiectelor care pot solicita in mod justificat prelungirea contractelor, precum si o serie de masuri in vederea simplificarii modalitatii de decontare pentru ultima transa de plata, in special pentru proiectele care prevad lucrari de constructii si montaj", a precizat George Chirita.
Pentru stabilirea incadrarii proiectelor care pot solicita prelungirea contractelor se analizeaza daca in cadrul proiectului au fost realizate plati de minimum 30% din valoarea eligibila, fiind luate in calcul atat platile efectuate de AFIR catre beneficiar, cat si platile beneficiarilor catre furnizori de bunuri, servicii si lucrari, inclusiv platile in avans efectuate de beneficiari catre contractori. In stabilirea gradului de implementare a proiectului pe baza criteriilor mentionate nu este luat in calcul avansul platit de AFIR catre beneficiar.
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...
Institutia Prefectului Salaj a precizat ca Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a adoptat,...