AFIR: Aproape 5.000 de produse alimentare certificate actualizate prin aplicatia CPAC
Joi, 27 Februarie 2025

Joi, 27 Februarie 2025
Potrivit unui comunicat al AFIR, la momentul lansarii aplicatiei CPAC, in anul 2018, aceasta includea 230 de producatori si 753 de produse listate. In prezent, numarul lor a crescut considerabil si acum sunt inscrisi in CPAC 1.697 de producatori, 4.944 de produse atestate si 11 tipuri de certificari, dintre care cel mai recent este Punctul Gastronomic Local.
"AFIR sustine produsele certificate calitativ la nivel national sau european ale producatorilor autentici din Romania, precum si serviciile autentice, atestate la nivel national si european, prin intermediul CPAC. Aplicatia are acum la dispozitia utilizatorilor 178 de Puncte Gastronomice Locale, unitati in care se prepara si se servesc produse alimentare, dupa retete specifice zonei si care valorifica productia primara locala", se precizeaza in comunicatul AFIR.
In aplicatie regasesc produsele romanesti care au obtinut recunoastere internationala si, de asemenea, producatorii care realizeaza respectivele produse, dintre care amintim: Telemea de Ibanesti; Magiunul de prune Topoloveni; Salam de Sibiu; Novac afumat din Tara Barsei; Scrumbie de Dunare afumata; Carnati de Plescoi; Telemea de Sibiu; Cascaval de Saveni; Salata cu icre de stiuca de Tulcea; Salata traditionala cu icre de crap; Placinta Dobrogeana; Salinate de Turda; Sardeluta marinata fabricata potrivit traditiei din Romania; Pita de Pecica; Branza framantata de Teaca; Salam Poiana Marului; Bere Sadu.
Un alt domeniu de interes il reprezinta sectiunea Crame a aplicatiei CPAC, unde se pot vizualiza pe harta GPS cramele cu atestate DOC (Denumiri de origine controlata), IG (Indicatii geografice) si Varietal, cu posibilitate de accesare si de contact direct din aplicatie. De asemenea, aplicatia permite cautare in lista dupa diverse criterii, filtrare intr-un anumit judet sau pe o anumita raza.
CPAC include toti producatorii certificati la nivelul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) si toate produsele alimentare romanesti atestate european si national, avand la baza Registrul National al Produselor Traditionale (RNPT) al MADR.
De asemenea, aplicatia include beneficiarii care au primit finantare nerambursabila prin Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR) pentru agroturism si activitati turistice in mediul rural.
Directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), Teodor Harabagiu...
'Este singura zona, ma refer la mancare, la produse alimentare, in care producem in proportie de ...
Seful Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Arad, Marcel Rosu, a ...