ACEBOP sustine eforturile de stopare a raspandirii pestei porcine
Marti, 30 August 2022
Marti, 30 August 2022
Campania face parte din eforturile continue ale Comisiei Europene si ale altor organisme internationale de a stopa raspandirea PPA in Uniunea Europeana si in tarile vecine. Organizata de European Food Safety Authority (EFSA), aceasta se adreseaza fermierilor, gospodarilor, medicilor veterinari, vanatorilor, entitatilor locale, in general celor care vin in contact cu porcii si mistretii sau au capacitati decizionale pe acest subiect.
„Oprirea pestei porcine africane” a fost extinsa pentru al treilea an consecutiv. Este condusa in parteneriat cu autoritatile locale din optsprezece tari: Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria, Kosovo, Letonia, Lituania, Muntenegru, Macedonia de Nord, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia.
Sectorul porcinelor
Uniunea Europeana (UE) este cel mai mare exportator de porcine si produse de porc din intreaga lume, cu peste 5 milioane de tone exportate anual, ceea ce face ca aceasta sa fie una dintre cele mai importante activitati economice din sectorul agricol din Europa. Cresterea porcinelor reprezinta 8,5% din productia totala a sectorului agricol din UE27. Cererea mondiala de carne de porc este in crestere, ceea ce ar putea duce la cresterea productiei in Europa.
Cu toate acestea, industria cresterii porcilor continua sa se confrunte cu amenintarea serioasa a pestei porcine africane (PPA), care provoaca daune economice semnificative la nivel national, in Europa si in afara acesteia. Boala extrem de contagioasa se raspandeste in regiuni din Europa care anterior nu erau afectate.
Ce este Pesta Porcina Africana?
PPA este o boala devastatoare care afecteza porcii domestici si salbatici. Virusul este inofensiv pentru oameni, dar provoaca perturbari socio-economice in multe tari. Zonele afectate de PPA sufera pierderi semnificative din cauza deceselor animalelor, restrictiilor privind exportul carnii si animalelor, dar si din cauza costurilor privind masurile de control. Eradicarea bolii poate dura cativa ani.
In momentul de fata nu exista vaccinuri aprobate pentru PPA in Europa, astfel incat un focar poate duce la sacrificarea unui numar mare de porci crescuti in ferme intr-o zona afectata. Boala este inca prezenta in multe regiuni din Europa (Bulgaria, Estonia, Germania, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Moldova, Nordul Macedoniei, Polonia, Romania, Rusia, Serbia, Slovacia, Ucraina), desi exista deosebiri importante intre diferitele zone.
Detectare, Prevenire, Raportare
Pentru ca un focar PPA poate avea efecte devastatoare, prevenirea, detectarea si raportarea sunt esentiale pentru a limita raspandirea aceastei boli.
Aceasta campanie are ca scop constientizarea fermierilor, a medicilor veterinari si a vanatorilor, oferind o intelegere generala a PPA, care poate fi impartasita de organizatiile nationale, regionale si locale ale specialistilor in sanatate animala. De asemenea, campania urmareste sa creasca viteza de raportare si sa avanseze prevenirea raspandirii bolii.
Pentru mai multe informatii, precum si pentru fise informative, infografice, kit de postari pentru retele sociale si alte materiale vizitati site-ul campaniei EFSA.
Link video PPA: https://www.youtube.com/watch?v=iFcAw9iVsSs&t=3s.
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...
Institutia Prefectului Salaj a precizat ca Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a adoptat,...