ACEBOP sustine ACSAMB pentru promovarea raselor Bazna si Mangalita

ACEBOP sustine ACSAMB pentru promovarea raselor Bazna si Mangalita


Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania (ACEBOP) si Asociatia Crescatorilor de Suine Autohtone Mangalita si Bazna (ACSAMB) au semnat astazi un protocol de colaborare menit sa reprezinte mai bine in fata autoritatilor si a procesatorilor cele doua rase autohtone de suine – Bazna si Mangalita.

Necesitatea colaborarii pe filiera carnii de porc este evidenta, tinand cont de situatia comerciala actuala. Cele doua asociatii spera sa se concretizeze in cel mai scurt timp concluziile intalnirii, si anume:

- Valorificarea, in interesul ambelor asociatii, a potentialului profesional comun existent;

- Promovarea calitatii carnii romanesti si accesarea de piete noi comerciale;

- Realizarea de manifestari comune pentru informarea consumatorilor;

- Sprijinirea initativelor legislative in beneficiul membrilor;

- Interventii comune in caz de afectare a intereselor legitime si legale ale celor doua organizatii.

 IMG_3513

"Vom fi mereu impreuna de azi la toate institutiile publice decizionale, pentru ca daca suntem mai puternici probabil va creste procentul de sanse in discutiile si in realizarile, in special ale dansilor. In al doilea rand, component comerciala e foarte importanta pentru noi atat pe parte de achizitii, cat si pe parte de vanzare. Suntem colegi, suntem doua asociatii puternice, conduse de oameni care vor sa faca treaba si credem ca vom colabora in continuare cel putin bine. Vom merge alaturi de dumnealor sa convingem procesatori sa le preia animalele. Avem si noi in cadrul Asociatiei procesatori care si-au dorit sa venim in sprijinul Bazna si Mangalita. Avem procesatori care isi doresc promovare de produse, deci indirect aceasta asociere va putea fi cantarita la un moment dat si in bani. De asemenea, ne dorim mult sa promovam impreuna Bazna si Mangalita. Sunt proiecte de promovare prin Chafea care permit si promovarea animalului viu, nu numai a carnii. Interesul este de ambele parti si nu avem o concurenta intre noi. Scopul este acelasi, ne completam unii pe altii", a declarat, cu ocazia semnarii protocolului, dr. Mary Pana, presedintele ACEBOP.

 

Reprezentantii crescatorilor de porci din cele doua rase, Bazna si Mangalita, spun ca isi doresc o legislatie care sa ii vizeze direct, intrucat aceasta lipseste in momentul de fata. Acestia au propuneri concrete si inclusive solutii pentru incurajarea reproductiei.

 

"Ne dorim sa avem o lege specifica, doar a noastra, a raselor autohtone de suine in care sa cuprindem toate cerintele noastre, tot ce avem nevoie, de la nasterea animalului pana la faza finala de procesare. Sa facem o lege pe care sa o trecem prin Parlament. Si exista o deschidere. Am fost foarte bine primiti. Legea raselor autohtone este promovata si este déjà la faza de Senat. Nu putem decat multumi. Acea lege la care ne gandim acum si la care vom avea nevoie de ajutor din partea ACEBOP, intrucat nu avem exercitiul de a scrie legi. Trebuie sa avem o lege specifica, intrucat nu ne regasim deocamdata in legislatia actual”, a declarat Maria Dan, secretar general ACSA Mangalita si Bazna.

 

"Parteneriatul acesta are, pe de o parte, un scop de reprezentare mai puternica in fata institutiilor publice decizionale, pe de alta si un scop declarat comercial, atat pe partea de achizitie, cat si pe partea de vanzare. Posibilitati sunt multe. Asa cum Polonia, care are pesta porcina africana din 2014 a reusit in cativa ani sa ajunga pe locul 8 in Europa si sa fie principalul exportator European in SUA, de ce n-am reusi si noi", a completat presedintele ACEBOP.

 IMG_3516

La eveniment au participat Dr. Mary-Eugenia Pana, presedinte ACEBOP, Maria Dan, Secretar general al ACSAMB,  Balla I. Levente, vicepresedinte ACSAMB, alaturi de invitatul special, dr. Florica Barbuceanu, directorul Institutului National de Diagnostic Sanatate Animala (IDSA).



Poti fi interesat si de