ACEBOP cere pedepsirea celor vinovati de dezastrul transportului maritim de animale vii din Romania

ACEBOP cere pedepsirea celor vinovati de dezastrul transportului maritim de animale vii din Romania


Crescatorii de animale solicita o ancheta urgenta a institutiilor responsabile si pedepsirea celor vinovati de 'dezastrul transportului maritim de animale vii din Romania', cand un vas incarcat cu 14.600 de ovine s-a scufundat partial in portul Midia.

"Membrii ACEBOP sunt consternati de dezastrul transportului maritim de animale vii din Romania, de uciderea de mii de ovine astazi, din motive neelucidate. Mii de suflete nevinovate care au murit din cauza - se spune - a unor manevre navale gresite. Noi nu acceptam astfel de explicatii, solicitam ancheta urgenta a institutiilor responsabile, pedepsirea celor vinovati dupa legea romaneasca de bunastare a animalelor", subliniaza presedintele Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Ovine, Caprine si Porcine din Romania (ACEBOP), Mary Pana, intr-un comunicat.

 

Ea afirma ca de aproape doi ani, o initiativa legislativa se plimba prin Parlament, o initiativa a domnilor parlamentari Florin Citu si Adrian Oros, realizata cu experti din ONG-uri si medici veterinari din organizatii profesionale, "se tot plimba", pentru ca transportatorii nu sunt de acord sa investeasca in mijloacele de transport vechi, care afecteaza animalele.

 

"Exista un ordin comun ANSVSA cu Ministerul Transporturilor care a ramas o amintire pe hartie. Domnule Ministru al Transporturilor, va rugam sa luati atitudine! Ne suna medici veterinari din Satu Mare, Arad, Cluj - au ajuns la cutite cu transportatorii care duc animalele noastre in Turcia, in conditii mizerabile. Veterinarii nu vor sa aprobe aceste transporturi si suporta injurii si amenintari! Vrem solutii urgente, suntem tara comunitara, ne facem de ras! Pentru propuneri legislative bune se pare ca nu a fost loc, in schimb a trecut in vara o propunere de autorizare de urgenta a navelor de transport animale vii pentru ca exista anumite interese", avertizeaza reprezentantul crescatorilor de animale.

 

Presedintele ACEBOP sustine ca dezastrul de duminica este rezultatul acelui ordin si din acest motiv solicita modificarea legislatiei. "Solicitam urgent revizuirea legislatiei, inclusiv proceduri in caz de criza, pericol de afectare a animalelor si orientarea in noua PAC 2021-2027 catre comertul international al Romaniei cu produse cu valoare adaugata - carne in carcasa, nu animale vii! Daca nu suntem capabili sa protejam animalele in cadrul transporturilor pe distante lungi, macar sa avem coloana vertebrala sa le interzicem. Noi aparam drepturile fermierilor dar tinem in primul rand la dreptul la viata al animalelor", se arata in comunicat.

 

"Opriti exportul cu animale vii!" este si mesajul transmis de reprezentantii organizatiei Animals International. "Exportul cu animale vii este un comert riscant si insuficient reglementat, care trebuie stopat definitiv", sustin acestia.

 

Nava Queen Hind, sub pavilion Palau, de 3785 tdw, incarcata cu 14.600 de oi si un echipaj de 22 de marinari de nationalitate siriana, s-a scufundat partial pe bordul drept, duminica dimineata, in bazinul Portului Midia, dupa ce a plecat de la cheu, a informat Inspectoratul Politiei Judetene (IPJ) Constanta.Poti fi interesat si de