ACEBOP: retailerii au aplicat reducerea TVA-ului doar in prima perioada
Joi, 23 Februarie 2017
Joi, 23 Februarie 2017
Anul 2016 a fost marcat de scaderea drastica a preturilor la poarta fermei, fenomen ce a survenit ca urmare a importurilor masive si a politicilor retailerilor prezenti in tara noastra, sustin reprezentantii Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania.
Scaderea preturilor la poarta fermei a fost datorata in principal importurilor masive de carne de porc, acest fapt neducand la o scadere a pretului carnii platit de consumatorul final. Nici reducerea TVA nu a avantajat consumatorul pentru c? retailerii nu au aplicat aceast? reducere dect in prima perioad? cnd au fost monitoriza?i. Ast?zi au revenit la pre?uri anormal de mari. Dac? porcul pleac? de la poarta fermei in jur de 5 ron pe kg, la supermarket nu g?sim carne de porc mai jos de 10 ron/kg. Zilnic afl?m c? se deschid magazine noi, pentru diferite re?ele de distribu?ie. Aceste activit??i infloritoare se fac pe spatele fermierului ?i consumatorului romn, crend dependen?a noastr? fa?? de marile lan?uri de magazine. Fermierul romn nu mai are speran?a de a se organiza ?i a-?i vinde singur produsele in fa?a acestor colo?i. Pia?a retailului trebuie urgent reglementat?, a?a cum se face in statele dezvoltate, a declarat Mary Pana, presedinta ACEBOP.
De?i autorit??ile romne ?i asocia?iile de profil au f?cut eforturi masive ?i au reu?it s? ob?in? liberalizarea comer?ului cu porcine vii n spa?iul intracomunitar anul trecut, pn? la acest moment nu a fost realizat niciun transport de acest tip.
M?surile impuse de noua reglementare (Decizia UE 2016/1898) au descurajat fermierii, iar certificatul sanitar veterinar nu a fost negociat in favoarea acestora, ne-a explicat aceeasi sursa.
Masura 215 a fost ca o gura de oxigen pentru crescatorii de animale din Romania, care cu greu au reusit sa isi mentina businessul pe linia de plutire.
Fermierii au beneficiat de M?sura 215, o schem? voluntar? la care mul?i cresc?tori din Romnia au aderat, investind in bun?starea animalelor. Se asigura astfel o calitate superioar? a c?rnii, in favoarea consumatorului. Putem s? ne mndrim cu faptul c? majoritatea fermierilor din sectoarele de porc ?i pas?re au f?cut acest lucru. Sumele aferente sunt percepute ins? gre?it ca o subven?ie, fiind de fapt o acoperire a sumelor aferente pierderilor de venit, in urma asigur?rii unor condi?ii superioare de bun?stare. In noul PNDR, venim cu o m?sur? 14 care nu ?tim inc? dac? se va aplica, dar care are perspectiva unor sume reduse drastic. Aceast? situa?ie se datoreaz? concep?iei greoaie a m?surii ini?iale, pe scheletul c?reia de construie?te ?i actuala m?sur?. Sper?m ca noua conducere a MADR s? simplifice m?sura, asfel inct aceasta s? fie clar? ?i transparent?, a punctat Mary Pan?.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...