A intrat in vigoare cel mai mare acord comercial intre UE si Japonia

A intrat in vigoare cel mai mare acord comercial intre UE si Japonia


Acordul comercial bilateral dintre UE si Japonia, cel mai mare negociat pana acum la Bruxelles, a intrat in vigoare la 1 februarie 2019. Acest acord elimina majoritatea taxelor pe care le platesc anual firmele din UE care exporta in Japonia, in valoare de 1 miliard de euro.

„Europa si Japonia trimit lumii un mesaj privind viitorul comertului deschis si echitabil. Deschidem o noua piata care include 635 de milioane de locuitori si aproape o treime din produsul intern brut mondial, apropiind cetatenii din Europa si Japonia mai mult decat oricand. Noul acord va pune la dispozitia consumatorilor o oferta mai larga si preturi mai mici; va proteja produsele europene in Japonia si invers, cum ar fi de exemplu produsul austriac „Tiroler Speck” sau carnea de vita „Kobe”; va oferi intreprinderilor mici ale ambelor parti sansa de a patrunde pe o piata complet noua; va economisi intreprinderilor europene taxe in valoare de 1 miliard de euro in fiecare an si va stimula puternic comertul deja existent. Si, mai mult decat orice, acordul demonstreaza ca acest comert nu reprezinta doar cote si tarife sau milioane si miliarde. Comertul inseamna valori, principii si echitate. Acordul instituie principiile noastre in domenii precum munca, siguranta, clima si protectia consumatorilor ca standarde de baza in intreaga lume. Acest lucru se intampla doar atunci cand colaborezi cu partenerii cei mai firesti, despartiti de mii de kilometri, insa uniti de prietenie si valori”, a declarat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

 

 „Acest acord este cuprinzator: elimina tarife si contribuie la instituirea unor norme la nivel mondial, demonstrand in acelasi timp ca ambele parti sunt in continuare convinse de beneficiile comertului deschis. Incepand cu 1 februarie, intreprinderile europene vor beneficia de tarife eliminate si de proceduri vamale simplificate. Producatorii, furnizorii de servicii, startupurile in domeniul tehnologiei si fermierii din UE vor profita de pe urma acestui acord. De asemenea, sunt mandra de faptul ca, pentru prima oara, am inclus angajamentele asumate in cadrul Acordului de la Paris intr-un acord comercial si am stabilit standarde ridicate in ceea ce priveste drepturile lucratorilor si protectia consumatorilor. Au fost create conditiile pentru o stimulare semnificativa a comertului dintre cele doua parti, ceea ce va duce la crearea de locuri de munca si la scaderea preturilor. Este acum randul intreprinderilor si cetatenilor sa profite la maximum de aceste noi oportunitati comerciale. De asemenea, contam pe toate statele membre ale UE sa raspandeasca acest mesaj la o scara cat mai larga”, a precizat Cecilia Malmström, comisarul pentru comert.

 

Dupa punerea in aplicare pe deplin a acordului, Japonia va elimina taxele vamale la 97 % din produsele importate din UE. De asemenea, acordul elimina o serie de bariere netarifare de lunga durata, de exemplu prin aprobarea standardelor internationale privind autoturismele. De asemenea, acordul va inlatura barierele din calea comertului de pe piata japoneza, care cuprinde 127 de milioane de consumatori, pentru exportatori-cheie de produse alimentare si bauturi din UE si va spori oportunitatile de export ale UE intr-o serie de alte sectoare. Comertul anual dintre UE si Japonia ar putea creste cu aproape 36 de miliarde de euro dupa punerea in aplicare pe deplin a acordului.

 

In ceea ce priveste exporturile de produse agricole din UE, acordul, in special: va elimina taxele vamale aplicate de Japonia pentru multe branzeturi, precum Gouda si Cheddar (care sunt in prezent de 29,8 %), precum si pentru exporturile de vin (actualmente de 15 %, in medie); va permite UE sa isi sporeasca in mod substantial exporturile de carne de vita catre Japonia, in timp ce pentru carnea de porc vor exista schimburi comerciale scutite de taxe vamale la exportul de carne prelucrata, precum si schimburi comerciale scutite aproape complet de taxe vamale pentru carnea proaspata; va asigura protectia in Japonia a peste 200 de produse agricole europene de inalta calitate, care beneficiaza de asa-numitele indicatii geografice (IG), precum si protectia unei selectii de IG japoneze in UE.

 

De asemenea, acordul asigura deschiderea pietelor de servicii, in special serviciile financiare, comertul electronic, telecomunicatiile si transporturile. In plus, acordul: faciliteaza intreprinderilor din UE accesul la marile piete de achizitii publice din 54 de orase mari din Japonia si elimina obstacolele din calea achizitiilor publice in sectorul feroviar, important din punct de vedere economic, la nivel national; abordeaza anumite puncte sensibile ale UE, de exemplu pe cele din industria autovehiculelor, prin prevederea unor perioade de tranzitie de 7 ani inainte de eliminarea taxelor vamale.

 

Acordul include si un capitol amplu despre comert si dezvoltarea durabila, include elemente specifice de simplificare pentru intreprinderile mici si mijlocii, fixeaza standarde foarte ridicate in materie de forta de munca, siguranta, protectia mediului si a consumatorilor, consolideaza angajamentele UE si ale Japoniei cu privire la dezvoltarea durabila si la schimbarile climatice si protejeaza pe deplin serviciile publice.

 

Acordul de parteneriat economic este in prezent in vigoare. Pentru a face bilantul primelor luni de punere in aplicare, prima reuniune a Comitetului UE-Japonia va fi convocata in aprilie 2019 la Bruxelles.

 

In ceea ce priveste problema protectiei investitiilor, continua negocierile cu Japonia cu privire la standardele si solutionarea diferendelor legate de protectia investitiilor, o reuniune a negociatorilor-sefi fiind programata in luna martie. Angajamentul ferm al ambelor parti este de a se ajunge la o convergenta in ceea ce priveste negocierile pe tema protectiei investitiilor cat mai curand posibil, avand in vedere angajamentul lor comun fata de un mediu de investitii stabil si sigur in Europa si in Japonia.



Poti fi interesat si de