A inceput procesul Spanghero, la 6 ani de la scandalul carnii de cal
Marti, 22 Ianuarie 2019
Marti, 22 Ianuarie 2019
Scandalul carnii de cal s-a declansat la inceputul anului 2013, cand s-a descoperit ca o intreprindere din sudul Frantei, Spanghero, a vandut carne de cal, provenind mai ales din Romania, drept carne de vita. Carnea era folosita apoi la pregatirea a milioane de preparate culinare de catre companii importante, preparate care au fost vandute in intreaga Europa.
Cei patru acuzati, doi fosti responsabili ai Spanghero, Jacques Poujol si Patrice Monguillon, alaturi de doi traderi olandezi, Jan Fasen si Hendricus Windmeijer, sunt urmariti in justitie pentru escrocherie in forma organizata, fals si uz de fals si inselaciune in vanzarea unui produs.
Inculpatii sunt banuiti ca au fraudat societatea Tavola din Luxemburg, careia i-au vandut peste 500 de tone de carne etichetata in mod fals ca fiind carne de vita. Procurorii sustin ca societatea Spanghero stia ca a cumparat carne de cal insa i-a schimbat eticheta in cursul ambalarii.
Audierile in acest dosar sunt programate sa se incheie in data de 13 februarie. Printre partile civile care s-au constituit in acest dosar se regasesc in special marcile de produse congelate Findus si Picard, societatea Tavola si grupul de distributie Carrefour, precum si mai multe asociatii pentru protectia consumatorilor.
Acest scandal alimentar european, declansat in februarie 2013 in Marea Britanie si Irlanda, a pus in evidenta anumite actiuni ale industriei agroalimentare si opacitatea circuitelor sale de aprovizionare, afectand increderea consumatorilor europeni si punand presiuni asupra Guvernelor pentru a explica deficientele sistemelor de control.
Guvernul a aprobat Hotararea pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in ...
"Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in parteneriat cu Primaria Sectorului 4 si...
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...