A fost lansata InfoScore, initiativa de semaforizare a etichetelor alimentelor

A fost lansata InfoScore, initiativa de semaforizare a etichetelor alimentelor


Miscarea de Protectia Consumatorilor la nivel european a lansat marti, cu ocazia Zilei Europei, initiativa de semaforizare a etichetelor produselor agroalimentare - InfoScore, care vine in sprijinul cetatenilor, in calitatea lor de consumatori, indiferent de limba pe care o vorbesc, informeaza InfoCons.

'Cu ocazia Zilei Europei, sarbatorita pe 9 mai, se lanseaza o initiativa a miscarilor de protectia consumatorilor sub auspiciile protectiei consumatorilor InfoCons Italia. Initiativa are in vedere semaforizarea etichetelor produselor agroalimentare, in contextul circulatiei consumatorilor la nivel international si tinandu-se cont de dificila intelegere a informatiilor de pe produse. Astfel, initiativa privind semaforizarea, lansata astazi - de Ziua Europei - , vine in sprijinul cetatenilor , in calitatea lor de consumatori, indiferent de limba pe care o vorbesc. In contextul mobilitatii cetatenilor la nivel european si global, devine imperios necesar accesul corect, direct, rapid, transparent si facil la informarea cu privire la produsele agroalimentare si alegerea acestora in cunostinta de cauza', se mentioneaza in comunicat.

 

InfoScore este calculat pe baza numericului de aditivi alimentari dintr-un produs, fiind un sistem prin care sunt clasificate produsele agroalimentare, tinandu-se cont de aditivii sintetici adaugati in aliment.

 

'InfoScore a fost dezvoltat pentru a veni in intampinarea nevoilor consumatorilor si pentru a ii sprijini pe acestia in luarea deciziilor in cunostinta de cauza, tinand cont de indicatorul clar al valorilor nutritionale si al numarului de aditivi alimentari regasiti in produs. Astfel, InfoScore tine cont de numericul de aditivi alimentari , dar si de valorile nutritionale ale unui produs (valoarea energetica, grasimi, acizi grasi, zahar, sare etc)', precizeaza sursa citata.

 

Pro InfoScore este calculat pe baza numericului de aditivi alimentari si totodata, avand vedere si gradul de procesare la care au fost supuse produsele alimentare. Astfel, sistemul Pro InfoScore determina clasificarea produselor de la alimente neprocesate sau minim procesate si pana la produse alimentare ultraprocesate.

 

Pentru clasificarea produselor alimentare in functie Pro InfoScore se au in vedere urmatoarele categorii: produsele alimentare neprocesate sau minim procesate ( Alimentele neprelucrate (sau naturale) sunt parti comestibile ale plantelor (seminte, fructe, frunze, tulpini, radacini) sau ale animalelor , precum si ciuperci, alge si apa, dupa ce au fost separate de natura); ingrediente culinare procesate (ingredientele culinare prelucrate, cum ar fi uleiurile, untul, zaharul si sarea, sunt substante derivate din alimente din grupa 1 sau din natura prin procese care includ presarea, rafinarea, macinarea, macinarea si uscarea); alimente procesate (legumele imbuteliate, conservele de peste, fructele in sirop, branzeturile si painea proaspat preparata, se obtin in principal prin adaugarea de sare, ulei, zahar sau alte substante din grupa 2 la alimentele din grupa 1); produse alimentare ultra procesate (bauturile racoritoare, gustarile ambalate dulci sau sarate, produsele din carne reconstituita si mancarurile congelate pre-preparate, nu sunt alimente modificate, ci formulari realizate in mare parte sau in intregime din substante derivate din alimente si aditivi, cu putine sau deloc alimente din grupa 1 intacte).

 

Eco InfoScore este calculat pe baza numericului de aditivi alimentari, tinandu-se cont, de asemenea, de impactul produselor asupra mediului inconjurator. Prin urmare, cetatenii in calitatea lor de consumatori pot lua decizii informate, avand drept criteriu si componenta de mediu. Pentru a se determina Eco InfoScore se au in vedere urmatoarele: etapele de productie (agricultura, procesare, ambalare, transport, distributie si consum) , indicatorii de impact asupra mediului (schimbari climatice/ amprenta de carbon, epuizarea stratului de ozon, radiatii ionizante, utilizarea terenurilor, a apei si a energiei; poluarea aerului si a apei marine si dulci si epuizarea resurselor).

 

Totodata, cu ocazia Zilei Europei, InfoCons lanseaza la nivel european Programul Unic de Certificare 'Global Carbon Point' - 'Punctul Global de Carbon'.

 

'In contextul unei dezvoltari continue atat la nivel national, cat si la nivel international a problematicii privind amprenta de carbon, precum si in contextul unei agravari a efectelor globale aduse de schimbarile climatice, consumatorii trebuie sa fie aparati, informati si educati privind amprenta de carbon atat a produselor si serviciilor, cat si a tot ceea ce ne inconjoara (cladiri , birouri , locuinte, autostrazi, strazi etc). In acest sens, certificarea amprentei de carbon a produselor, serviciilor si a tot ceea ce ne inconjoara va respecta criteriile existente in standarde internationale, fiind calculata folosind factori de emisie cat mai precisi', se arata in comunicat.

 

Initiativa InfoCons vine in spiritul Pactului Verde European (European Green Deal) si in intampinarea principiilor si strategiei Uniunii Europene privind atat Protectia Mediului, cat si economia circulara si ecodesign. Aceasta initiativa este in conformitate cu seria de propuneri ale Comisiei Europeane prin care se adapteaza politicile UE in domeniul climei, energiei, transporturilor si fiscalitatii, pentru a reduce cu cel putin 55 % pana in 2030 emisiile nete de gaze cu efect de sera fata de nivelurile din 1990 si pentru ca Europa sa devina primul continent neutru climatic pana in 2050.

 

Amprenta de carbon este reprezentata de cantitatea totala a emisiilor de gaze cu efect de sera produse de-a lungul lantului valoric. Amprenta de carbon nu se calculeaza doar la nivel de entitate, ci poate fi calculata si la nivel de produs. Anume, am putea sti exact cat a poluat fiecare produs finit in parte, de la extractia materiei prime, pana la reciclarea acestuia, inclusiv, explica InfoCons.



Poti fi interesat si de