A crescut productia de carne de pasare in 2023, dar au scazut sacrificarile de bovine, porcine, ovine si caprine

A crescut productia de carne de pasare in 2023, dar au scazut sacrificarile de bovine, porcine, ovine si caprine


Sacrificarile de pasari in unitatile industriale (abatoare) au inregistrat in 2023 tendinta ascendenta, comparativ cu anul anterior, iar sacrificarile de bovine, porcine, ovine si caprine au avut o tendinta descendenta.

Productia de lapte colectat de la exploatatiile agricole si centrele de colectare de catre unitatile industriale procesatoare a crescut in anul 2023 fata de 2022, conform unui comunicat al Institutului National de Statistica.

 

Potrivit INS, in 2023, numarul de bovine sacrificate in unitatile industriale (abatoare) a scazut fata de anul precedent cu 12,8%, iar sacrificarile de porcine s-au redus cu 1,1%. Productia de carne de bovine a scazut cu 11,6%, iar cea de porcine cu 1,3%.

 

Numarul de ovine si caprine sacrificate in unitatile industriale (abatoare) s-a diminuat fata de anul precedent cu 2,8%, iar productia de carne de ovine si caprine cu 2,4%. Numarul de pasari sacrificate in unitatile industriale (abatoare) a crescut insa cu 5%, iar productia de carne de pasare cu 4%.

 

Sacrificarile de bovine au fost preponderente in regiunile Nord-Est (51,1%), Vest (peste 9,7%), Sud-Muntenia (9,6%) si Centru (9,5%), iar cele in regiunile Vest (37,3%), Sud-Muntenia (23,7%), Nord-Vest (12,8%) si Nord-Est (12,7%).

 

Cele mai importante ponderi ale sacrificarilor de ovine si caprine au fost inregistrate de regiunile Vest (23,9%), Sud-Muntenia (23,3%), Centru (17,0%), Sud-Est (13,2%, ) si Nord-Est (11,6%).

 

Anul trecut, sacrificarile de pasari au fost preponderente in regiunile Nord-Est (28,9%), Sud-Est (21,7%), Centru (17,3%) si Sud-Vest Oltenia (peste 13,0%) si Sud-Muntenia (10,2%).

 

In ceea ce priveste cantitatea de lapte de vaca brut, colectata de unitatile procesatoare de la exploatatiile agricole si centrele de colectare, aceasta a crescut in 2023 a crescut cu 81.841 tone (+7,2%) fata de anul anterior.

 

Cantitatea colectata de lapte brut de capra a scazut cu 10,8% in anul 2023 fata de anul 2022, in timp ce cantitatile colectate de lapte brut de bivolita si oaie au crescut cu 9,6%, respectiv cu 37%. Cantitatea de lapte brut importat s-a redus cu 42.068 tone (-26,6%).

 

In anul 2023, cea mai mare crestere a productiei s-a inregistrat la unt cu 524 tone (+5%), urmata de smantana cu 1.019 tone (+1,6%). Scaderi ale productiei in anul 2023 fata de anul 2022 au fost inregistrate la urmatoarele produse lactate: branza topita cu 2.659 tone (-24,6%), lapte praf cu 319 tone (-12,9%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de baut si alte produse lactate similare) cu 9.661 tone (-4,5%), lapte de consum cu 10.152 tone (-2,8%) si branza (inclusiv urda) cu 361 tone (-0,4%). Productia de branza obtinuta din lapte de vaca (care reprezinta 92,1% din productia totala de branzeturi) s-a diminuat, de asemenea, cu 1.297 tone (-1,4%).

 

Cele mai mari cantitati de lapte de vaca s-au colectat in regiunile Centru (40,8%), Nord-Vest (18,4%) si Nord-Est (16,9%). Laptele de consum s-a produs cu preponderenta in regiunile Centru (57,4%), Nord-Vest (19,5%), Vest (peste 15%).

 

Regiunile Centru, Bucuresti-Ilfov si Nord-Vest detin peste 78% din productia de produse lactate proaspete (smantana si laptele acidulat) : Centru (40,4%), Bucuresti-Ilfov (peste 21,0%) si Nord-Vest (16,6%). Cele mai mari cantitati de unt s-au produs in regiunile Vest (41,8%), Centru (39,4%), Nord- Vest (10,0%) si Nord-Est (4,2%). Branza (inclusiv urda) s-a produs indeosebi in regiunile Centru (38,9%), Nord-Est (23,1%), Nord-Vest (17,5%), Sud-Muntenia (8,9%) si Sud-Est (7,1%). Cea mai mare productie de branza topita a fost obtinuta in regiunea Centru (peste 90%).



Poti fi interesat si de