70.000 de pasari sacrificate in Romania din cauza bolii de Newcastle
Marti, 12 Aprilie 2016
Marti, 12 Aprilie 2016
Un nou focar al bolii de Newcastle a aparut in judetul Prahova, la doar o saptamana dupa ce tara noastra a anuntat ca a eradicat aceasta boala.
Noul focar a fost localizat la o ferma comerciala de broilere din comuna Gornet, judetul Prahova, unde au fost deja confirmate 13.314 cazuri de infectare, dintre care 4.455 au dus la deces. In total, 70.000 de pasari sunt suspectate ca au aceasta boala, toate acestea urmand a fi sacrificate in cursul zilei de astazi. Pasarile fusesera vaccinate impotriva bolii de Newcastle de trei ori in ultimele cinci saptamani, insa, cel mai probabil procedura de vaccinare nu a fost respectata, potrivit informarii ANSVSA. Sursa infectarii nu a fost inca identificata.
In urma aparitiei focarului, ANSVSA a dispus demararea procedurilor specifice in astfel de cazuri: sacrificarea imediata a tuturor pasarilor si oualor din exploatatie, distrugerea oricarui material sau deseu ce ar putea fi contaminat, curatarea si dezinfectarea tuturor adaposturilor, vehiculelor si echipamentelor, instaurarea unei zone de carantina si izolarea fermei (pasarile din exploatatia suspecta raman in adaposturile existente, pentru a nu intra in contact cu alte pasari si nicio pasare nu va intra sau nu va iesi din exploatatie), dezinfectarea la intrarea si iesirea din halele de pasari.
Totodata, toate miscarile de persoane, animale, vehicule, ustensile din si spre exploatatie, de carne de pasare sau carcase, de furaje, deseuri, asternut, gunoi de grajd sau orice altceva, care ar putea transmite virusul, se vor face cu avizul autoritatii sanitare veterinare teritoriale. Dupa aceste masuri, timp de 21 de zile nu va putea fi introdusa nicio pasare in exploatatie.
Boala de Newcastle este cea mai grava boala a pasarilor si produce pagube economice importante prin morbiditate si mortaliate ridicata, scaderea productivitatii pasarilor si prin cheltuielile mari necesare eradicarii bolii. Potrivit ANSVSA, prin boala de Newcastle, cunoscuta si sub denumirea de pseudopesta aviara sau pesta aviara asiatica, se intelege infectia pasarilor cauzata de paramyxovirusul serotip 1 (APMV-1), avand la puii in varsta de o zi un indice de patogenitate pe cale intracerebrala de sau mai mare de 0,7, sau cand se demonstreaza prezenta multiplelor baze de aminoacizi la situsul de clivare a hemaglutininei. In conditii naturale virusul afecteaza numeroase specii de pasari, mai sensibile fiind gainile si bibilicile, apoi fazanii, curcile, paunii. Sursa principala de infectie o reprezinta pasarile bolnave care elimina virusul prin toate secretiile si excretiile, inclusiv prin oua care reprezinta astfel transmiterea verticala a virusului.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...