7,1 milioane de euro pentru infiintarea grupurilor de producatori
Joi, 07 Iulie 2016
Joi, 07 Iulie 2016
Solicitantii de fonduri europene pot depune proiecte, incepand de marti, 12 iulie, pentru infiintarea grupurilor de producatori, sumele disponibile pentru aceasta sesiune fiind de 7,1 milioane de euro, a anuntat, joi, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR).
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta deschiderea in data de 12 iulie 2016 a sesiunii de primire a cererilor de finantare a proiectelor de investitii prin intermediul submasurilor 9.1 'Infiintarea grupurilor de producatori in sectorul agricol' si 9.1a 'Infiintarea grupurilor de producatori in sectorul pomicol' din cadrul PNDR 2020. Alocarea financiara disponibila pentru aceasta sesiune este de 7,1 milioane de euro, impartita astfel: 4,9 milioane de euro pentru submasura 9.1 si 2,2 milioane de euro pentru submasura 9.1a, informeaza un comunicat al agentiei remis AGERPRES.
Sesiunea de depunere a proiectelor se va desfasura in perioada 12 iulie, ora 9,00, - 11 octombrie, ora 16,00. Modalitatea de depunere a cererilor de finantare pentru infiintarea grupurilor de producatori este cea online, pe pagina oficiala de internet a agentiei, www.afir.info. Pragul minim de depunere al unui proiect pentru cele doua submasuri este de 10 puncte.
AFIR a publicat in data de 5 iulie 2016 versiunile finale ale Ghidurilor Solicitantului pentru submasurile (sM) 9.1 si 9.1a, aplicabile in sesiunea 2016. Acestea pot fi consultate gratuit pe pagina de internet www.afir.info pentru intocmirea cererilor de finantare a proiectelor pentru infiintarea grupurilor de producatori.
Aceste doua submasuri se adauga celor 11 deja deschise in acest an, alocarea totala disponibila fiind de peste 1,15 miliarde de euro doar pentru 2016. Pana in acest moment au fost solicitate Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, prin cele peste 2.300 de solicitari de finantare depuse in sesiunea 2016, fonduri nerambursabile in valoare totala de peste 554 de milioane de euro. Trebuie sa precizez ca urmeaza sa fie lansate apeluri si pentru depunerea proiectelor destinate investitiilor non-agricole in mediul rural, a declarat directorul general al AFIR, David Eugen Popescu.
Solicitantii eligibili pentru sprijinul acordat prin sM 9.1 si sM 9.1a sunt grupurile de producatori din sectorulagricol si cel pomicol care sunt recunoscute oficial de catre MADR inainte de solicitarea sprijinului, dar dupa 1 ianuarie 2014, conform legislatiei nationale in vigoare.
Rata sprijinului public nerambursabil aferent celor doua submasuri acordat va fi de 100% din cuantumul sprijinului si nu poate sa depaseasca 10% din valoarea productiei comercializate in primii cinci ani de la recunoastere si suma maxima de 100.000 euro/an. Sprijinul financiar este platit in transe anuale, acordat in baza unui plan de afaceri.
De asemenea, cheltuielile eligibile sunt cele rezultate din infiintarea si functionarea grupurilor de producatori din sectorul agricol si cel pomicol, prevazute in planul de afaceri, necesare pentru atingerea obiectivelor propuse.
Investitiile colective incurajeaza asocierea micilor producatori si pot facilita transformarea fermelor de dimensiuni mici in ferme familiale comerciale. Prin promovarea productiei/comercializarii in comun, fermieriipot depasi constrangerile cauzate de dimensiunea redusa a exploatatiilor, atunci cand fermierii opereaza in mod individual.
Submasurile sunt in linie cu 'Pachetul pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate' lansat in luna martie de premierul Dacian Ciolos. Asocierea pentru intrarea pe piata reprezinta una dintre cele sapte directii strategice ale acestui pachet, fiind considerata instrumentul principal de transformare a peisajului economic rural si dezvoltare a fermierilor din clasa de mijloc, se arata in comunicatul AFIR.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...