65 de intreprinderi si asociatii au semnat codul de conduita al UE in sectorul alimentar
Marti, 06 Iulie 2021
Marti, 06 Iulie 2021
Codul de conduita este un alt rezultat tangibil din cadrul strategiei "De la ferma la consumator" a Comisiei si reprezinta un element esential al eforturilor UE menite sa sporeasca disponibilitatea si accesibilitatea unor optiuni alimentare sanatoase si durabile, care sa contribuie la reducerea amprentei noastre globale asupra mediului. El a fost elaborat in colaborare cu asociatii si intreprinderi din UE, cu participarea si contributia activa a altor parti interesate, inclusiv a organizatiilor internationale, a ONG-urilor, a sindicatelor si a asociatiilor profesionale, precum si a serviciilor Comisiei Europene.
"Astazi, marcam unul dintre primele rezultate tangibile ale activitatii noastre din cadrul strategiei «De la ferma la consumator», care vizeaza stabilirea unui sistem alimentar sanatos si ecologic. O cooperare stransa intre toti actorii din domeniu este esentiala pentru realizarea unei tranzitii reusite catre sisteme alimentare durabile. Codul de conduita al UE va facilita aceasta cooperare, bazandu-se pe angajamentele deja asumate de industria alimen tara si incurajand actiuni mai ambitioase", a declarat comisarul pentru sanatate si siguranta alimentara, Stella Kyriakides.
"Intreprinderile alimentare orientate spre viitor stiu ca solurile si ecosistemele sanatoase sunt esentiale pentru rezilienta sistemelor noastre alimentare si pentru activitatile lor. Prin urmare, sunt incantat ca, prin intermediul acestui cod, industria alimentara face un pas decisiv catre un viitor durabil pentru intreprinderile sale si pentru planeta noastra", a declarat comisarul pentru mediu, oceane si pescuit, Virginijus Sinkevicius.
Codul cuprinde doua niveluri de angajamente: in cazul asociatiilor din UE este vorba de un set de sapte obiective, fiecare cu tintele si actiunile sale orientative. Aceste obiective se refera la actiuni care promoveaza trecerea la modele de consum sanatoase si durabile. Scopul este acela de a imbunatati impactul operatiunilor de prelucrare a alimentelor, al activitatilor de comert cu amanuntul si al serviciilor de alimentatie asupra sustenabilitatii si de a imbunatati sustenabilitatea lanturilor valorice alimentare, in raport cu producatorii primari si cu alti actori din cadrul sectorului. Asociatiile trebuie sa prezinte rapoarte anuale cu privire la progresele inregistrate. In randul intreprinderilor este vorba de cadru destinat pionierilor din domeniu pentru angajamente ambitioase cu rezultate masurabile, acoperind o gama larga de domenii, de la bunastarea animalelor la reducerea continutului de zahar si a emisiilor de gaze cu efect de sera in intreaga lor gama de produse. Intreprinderile vor raporta progresele inregistrate prezentand in fiecare an un rezumat al raportului lor privind sustenabilitatea.
In ziua lansarii codului de conduita, 65 de semnatari (26 de producatori de alimente, 14 comercianti cu amanuntul din cadrul sectorului, o intreprindere din sectorul serviciilor de alimentatie si 24 de asociatii) devin primele intreprinderi si asociatii deschizatoare de drumuri in acest domeniu.
Asociatiile si intreprinderile din sectorul alimentar al UE sunt invitate sa adere in numar mai mare la codul de conduita, care este perceput ca o solutie revolutionara. Abordarea sa bazata pe dialogul multilateral poate servi drept model pentru o transformare globala.
Sectorul european al comertului cu animale si sectorului carnii este mandru sa fie semnatar al Codului de conduita pentru afaceri alimentare responsabile.
UECBV a fost unul dintre primele sectoare care s-a pozitionat in mod activ cu privire la Strategia „De la ferma la furculita” in 2020 si, in calitate de fruntas, considera Codul de conduita ca fiind un pas logic pentru a fi un actor responsabil in lantul alimentar. UECBV solicita Comisiei Europene sa continue sa lucreze la crearea unui mediu favorabil, in dialog cu partile interesate din lantul alimentar si furajer.
„Suntem incantati ca am luat parte la acest proces si, desi persista unele incertitudini cu privire la modul in care va fi tratat codul, avem incredere ca modul in care am colaborat mai strans in timpul procesului va contribui la clarificarea cu usurinta a problemelor ramase”, a declarat Dr. Karsten Maier, secretar general al UECBV.
UECBV este Uniunea Europeana a Comertului cu Animale si Carne, reprezinta federatiile nationale ale pietelor de animale, ale comerciantilor de animale si ale industriei carnii. Aceasta reuneste 50 de federatii nationale sau regionale din 22 de state membre ale UE, Japonia, Norvegia, Rusia, Elvetia, Ucraina si Regatul Unit. ACEBOP este membra UECBV din anul 2015.
Strategia "De la ferma la consumator" face parte integranta din Pactul verde european. Ea defineste o viziune strategica pe termen lung pentru a transforma modul in care producem, distribuim si consumam alimente. Codul acopera toate aspectele majore ale sustenabilitatii sistemelor alimentare si reflecta obiectivele si ambitiile strategiei "De la ferma la consumator" si ale Pactului verde european.
Comisia coordoneaza mai multe initiative voluntare in vigoare sau in curs de pregatire pentru a sprijini tranzitia verde, cu scopul de a se asigura ca piata UE le ofera consumatorilor produse durabile si ca acestia din urma sunt mai bine informati pentru a putea face alegeri in cunostinta de cauza. Avand in vedere rolul-cheie pe care actorii din mijlocul lantului alimentar il indeplinesc atat in amonte, cat si in aval, este esential ca propunerile legislative sa fie completate cu initiative voluntare, fara caracter de reglementare, adresate pionierilor din industrie care doresc sa sprijine tranzitia verde.
Astfel cum se prevede in strategia "De la ferma la consumator", Comisia va monitoriza angajamentele si va lua in considerare masuri legislative in cazul in care progresele sunt insuficiente.
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...