581 de focare de pesta porcina africana in 169 de localitati
Sambata, 03 August 2019
Sambata, 03 August 2019
Din cele 581 de focare, trei sunt in exploatatii comerciale si un focar intr-o exploatatie de tip A, informeaza un comunicat al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
In alte patru judete exista doar cazuri la mistreti. In total au fost eliminati 378.394 de porci afectati de boala si exista 1.757 de cazuri la mistreti.
Potrivit autoritatilor veterinare, in total au fost stinse 1.248 de focare dupa cum urmeaza, cele mai multe in judetele Tulcea (568), Braila (140), Ialomita (132), Calarasi (104) si Constanta (94).
Prezenta virusului PPA in tara noastra a fost semnalata pentru prima oara pe 31 iulie 2017, in judetul Satu-Mare.
Potrivit ANSVSA, evolutia bolii este in permanenta monitorizata, prin examene clinice si de laborator, iar zilnic se analizeaza situatia existenta, se aplica masuri si se intreprind actiuni in functie de circumstante.
Autoritatea solicita sprijinul si intelegerea cetatenilor pentru respectarea acestor masuri, având in vedere gravitatea bolii si consecintele economice grave generate de aparitia ei.
ANSVSA solicita populatiei ca orice suspiciune de boala sa fie anuntata imediat medicului veterinar sau DSVSA judeteana.
Pentru a impiedica raspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate si neutralizate, iar proprietarii vor fi despagubiti de catre stat, in conditiile prevazute de legislatie.
ANSVSA face precizarea ca pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus avand, insa, impact la nivel economic si social.
Guvernul a aprobat Hotararea pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in ...
"Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in parteneriat cu Primaria Sectorului 4 si...
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...