500 mii euro pentru reteaua de atasati agricoli

500 mii euro pentru reteaua de atasati agricoli


Romania va avea primul atasat agricol in Iordania pana la finele lunii martie, suma totala alocata pentru cei 10 -11 atasati agricoli fiind estimata la 500.000 de euro, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, intr-o conferinta de presa.

achim irim5Romania va avea primul atasat agricol in Iordania pana la finele lunii martie, suma totala alocata pentru cei 10 -11 atasati agricoli fiind estimata la 500.000 de euro, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, intr-o conferinta de presa.

"Voi avea, in cadrul noii organigrame, un servicu de comert exterior si promovare iar atasatii agricoli vor intra in cadrul acestui serviciu. Hotararea de Guvern se afla deja la Ministerul de Externe si la celelalte 5 ministere avizatoare si sper ca in trei saptamani sa fie adoptata. Dupa aceea va mai fi inca o Hotarare de Guvern, deci alte trei saptamani, cu masurile de aplicare si dupa aceea vom anunta desfasurarea concursului printre cei 9.000 de angajati ai Ministerului Agriculturii. Poate participa oricine respecta niste conditii. Vor fi examene extrem de corecte si va garantez ca nu va fi nimeni admis fara sa raspunda corespunzator chestionarului din examen", a spus Irimescu.

Acesta a precizat ca doar un euroconsilier din MADR care vorbeste araba si care este foarte pregatit pentru acest domeniu nu va da examen. "O sa am si un tanar care nu va da examen, este un euroconsilier care stie limba araba si nu am alt vorbitor de limba araba. Stie extrem de bine sectorul si va pleca in Iordania. Sper ca pana la sfarsitul lunii martie sa ajunga la post dintre cei 11-12 atasati pe care ni i-am propus. Initial am zis 10 atasati, dar a venit suplimentar Egiptul, o destinatie importanta a exporturilor noastre si Geneva, pentru ca de ani de zile mi s-a solicitat trimiterea la post a unui expert pe agricultura, acolo unde este sediul Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC). Nu stim inca exact, vom revedea lista capitalelor unde vor ajunge acesti atasati. Doream si in Republica Moldova dar nu stiu daca nu va fi interpretat politic. In opinia mea, viitorii atasati trebuie sa stie foarte bine OMC, cu cei trei piloni: sustinerea pe piata, sustinerea exporturilor si accesul pe piata", a explicat Irimescu.

In privinta costurilor, seful de la Agricultura a subliniat ca acestea nu vor fi foarte mari, suma estimata pentru toti atasatii fiind in jur de 500.000 de euro pe an, respectiv 40.000 de euro pe atasat. "Dupa calculele mele un atasat agricol isi defasoara activitatea in ambasade, care au si spatii de cazare. In cazul in care nu au trebuie sa oferim cazare, iar salariile nu sunt foarte mari, respectiv undeva la 2.000 de euro, inmultit cu 12 atasati sunt 24.000 euro si daca mai adaugam cheltuielile cu cazarea, acolo unde este cazul, nu cred ca vom depasi 40.000 de euro pe atasat si ajungem cu o suma care nu va depasi 500.000 de euro pe an. Daca ne uitam cati bani pierde Romania pe dezvoltare rurala, nu cred ca este o suma mare", a adaugat Irimescu. O prima varianta cu tarile unde vor ajunge atasatii agricoli a fost anuntata in luna decembrie si era vorba de Spania, Germania, Turcia, SUA, China, Rusia, Republica Moldova, Iordania, Egipt si Israel.

Decizia de a trimite atasati agricoli in anumite tari viza in primul rand cresterea exporturilor de produse agroalimentare romanesti si promovarea acestora pe noi piete.

Potrivit datelor centralizate de Ministerul Agriculturii, Romania a intrat pe excedent in comertul cu produse agroalimentare dupa primele trei trimestre din 2015, exporturile avansand cu 7,6% fata de perioada corespunzatoare din 2014, pana la 4,2 miliarde de euro, in timp ce importurile au totalizat 4,16 miliarde euro, un plus de 17,3%.

"Excedentul comercial al schimburilor de produse agroalimentare din primele noua luni ale anului 2015 a fost de 31,1 milioane de euro, in scadere puternica fata nivelul de 349,6 milioane de euro inregistrat in aceeasi perioada din 2014. Romania a exportat produse agroalimentare in valoare totala de 4,2 miliarde de euro, cu 297,1 milioane de euro mai mult fata de perioada corespunzatoare din 2014, iar importurile, in suma de 4,16 miliarde de euro, au crescut in ritm mai intens, depasind cu 615,6 milioane de euro valoarea consemnata in primele noua luni din 2014", arata MADR.

Uniunea Europeana a fost principalul partener in comertul agroalimentar al Romaniei. Astfel, in primele noua luni din anul 2015, livrarile de produse agroalimentare catre aceasta destinatie au avut o pondere valorica de 63%, iar achizitiile din statele membre au detinut o pondere de 80,8%.



Poti fi interesat si de